Στο μικροσκόπιο του Harvard τα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Ποιές βλάβες προκαλούν τα αρωματικά υγρά

Ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρούνταν μέχρι σήμερα ως μία ασφαλής εναλλακτική λύση στην καπνιστική συνήθεια, τελικά αποδείχθηκε ότι μπορούν ακόμη και να βλάψουν σοβαρά τους πνεύμονές σας.

Πειράματα σε περισσότερα από 50 είδη ηλεκτρονικών τσιγάρων, από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Harvard (HSPH), απέδειξαν ότι στο 75% από αυτά, περιέχεται μια ιδιαίτερα επιβλαβής χημική ουσία που κατηγορείται για μια ανίατη πάθηση, που έχει πάρει το όνομα  «Πνεύμονας Ποπ-Κορν» ( στην πραγματικότητα προκειται για αποφρακτική βρογχιολίτιδα, η οποία περιγράφηκε ως νόσος «Popcorn Lung», όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε εργαζόμενους που εισέπνεαν τεχνητό άρωμα βουτύρου σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας ποπ κορν)

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό επιστημονικό περιοδικό Environmental Health Perspectives, στις 8 Δεκεμβρίου 2015.

Η πάθηση «Popcorn Lung» προκαλεί σοβαρή λοίμωξη και ουλές στους πνεύμονες, με συνοδά συμπτώματα τη δύσπνοια και τον βήχα, ενώ στο έσχατο σημείο της μπορεί να απαιτήσει ακόμη και μεταμόσχευση πνευμόνων.

ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Τα e-cigaretts βρέθηκε ότι περιέχουν την αρωματική χημική ουσία διακετύλιο, η οποία περιέχεται κυρίως στις πλέον δημοφιλείς γεύσεις, τις οποίες καταναλώνουν περισσότερο τα  νεαρότερα άτομα,  όπως το «cupcake», οι «γεύσεις φρούτων» και το «μαλλί της γριάς».

“Για πρώτη φορά ανακαλύψαμε τον κίνδυνο που σχετίζεται με την εισπνοή αρωματικών χημικών ουσιών πριν από μία δεκαετία, όταν περιγράψαμε την νόσο “Popcorn Lung”, υποστηρίζει ο επικεφαλής και συγγραφέας της έρευνας επίκουρος καθηγητής Περιβαλλοντικής Γενετικής Joseph Allen και συνεχίζει: “Ωστόσο, το διακετύλιο και παρόμοιες αρωματικές χημικές ουσίες, σαν κι αυτή που περιέχεται στη γεύση βουτύρου των ποπ-κόρν, χρησιμοποιούνται και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, όπως βρήκαμε στη μελέτη μας, για να επιτευχθούν πολλές ακόμη γεύσεις, όπως για παράδειγμα, γεύση φρούτων, αλκοόλ, καραμέλας κλπ”.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης δύο ακόμη αρωματικές χημικές ενώσεις που περιέχονται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και μπορεί να προκαλούν επίσης σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, την ακετοϊνη και την 2,3-πεντανοδιόνη. Στα 51 είδη ηλεκτρονικών τσιγάρων που εξετάστηκαν η ακετοϊνη εντοπίστηκε στις 46 περιπτώσεις και η 2,3 πεντανοδιόνη στις 23. Και οι 3 αρωματικές χημικές ουσίες (συμπεριλαμβανομένου το διακετύλιου) που περιέχονται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα που εξετάστηκαν, ήταν σε ποσοστά υψηλότερα από το επιτρεπόμενο όριο.

ΠΟΙΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΣΙΓΑΡΑ;

Υπάρχουν μέχρι στιγμής στην αγορά, περισσότερες από 7.000 ποικιλίες ηλεκτρονικών τσιγάρων με e-juice (υγρό καπνό που περιέχει νικοτίνη).  Και παρά το γεγονός ότι αυξάνεται η  δημοτικότητα και η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση σχετικά με της επιπτώσεις που αυτά μπορεί να έχουν στην υγεία των χρηστών, υποστηρίζουν οι επιστήμονες στην έρευνά τους. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά αυτά τα προϊόντα δεν περιλαμβάνονται στον έλεγχο της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) παρά το γεγονός ότι σχετίζονται με τη δημόσια Υγεία. Ετσι το FDA έχει ζητήσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα – καθώς και όλα τα προϊόντα καπνού και τα προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη – να ενταχθούν στον έλεγχό της, καταλήγει η έρευνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.