Η πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη στήθηκε στην παραλία της Γλυφάδας

Ο Δήμος Γλυφάδας εγκαινίασε χθες την  πρώτη δημόσια δωρεάν ανταλλακτική βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη έχει  τοποθετηθεί στην 5η παραλία Γλυφάδας. Παράλληλα προσκάλεσε τον κόσμο να φέρει τα βιβλία που δεν χρησιμοποιεί πια και να τα ανταλλάξει με άλλα,  μέσα από μια πρωτότυπη και καινοτόμο μέθοδο!866871_ΓΛΥΦΑΔΑ-ΕΓΚΑΙΝΙΑ-2

Πρόκειται για μία μοντέρνα κατασκευή, στα πρότυπα μίας παραδοσιακής βιβλιοθήκης με υλικό που διαχειρίζονται οι χρήστες της, χωρίς την εγγραφή τους σε κάποιο μητρώο, δίχως συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο και με ελεύθερο ωράριο λειτουργίας. Το απόθεμά της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της.

Η συλλογή της εναλλάσσεται καθημερινά, αφού τη διέπει η προϋπόθεση πως κάθε προσφορά έντυπου υλικού είναι δεκτή. Είναι ανοιχτή στο κοινό όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Στόχος της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης είναι η προαγωγή αισθήματος κοινωνικής προσφοράς και αλληλεπίδρασης.

Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στην παραδοσιακή έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκης. Εξελίσσει την κοινωνική αλληλεπίδραση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων.

Τη Βιβλιοθήκη έχουν σχεδιάσει οι αρχιτέκτονες Ελευθέριος Αμπατζής και Ειρήνη-Αιμιλία Ιωαννίδου (www.vivliothiki.org) και ανήκει σε μια σειρά ανταλλακτικών βιβλιοθηκών που έχουν στηθεί σε πολλά μέρη της Αθήνας, στην πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την Κηφισιά, όπως και στο Δήμο Χανίων.

 

Πηγή: www.lifo.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.