Η πρωτεΐνη των βραδύπορων μπορεί να ενισχύσει και το ανθρώπινο DNA

Η πρωτεΐνη των βραδύπορων μπορεί να ενισχύσει και το ανθρώπινο DNA

Ασπίδα προστασίας και για το ανθρώπινο DNA από επικίνδυνες ακτινοβολίες, μπορεί να αποτελέσει το μυστικό επιβίωσης των βραδύπορων. Η ανακάλυψη μιας πρωτεΐνης που προστατεύει τα μικροσκοπικά ζώα, μήκους περίπου ενός χιλιοστού, μπορεί να έχει σημασία και για τους ανθρώπους, καθώς, όπως έδειξαν τα πειράματα με ανθρώπινα κύτταρα, τα τελευταία -όταν ενισχυθούν με την ίδια πρωτεΐνη- αποκτούν και αυτά αντοχή στην επικίνδυνη ακτινοβολία-Χ.

Το γενετικό μυστικό, που επιτρέπει στα βραδύπορα, να αντέχουν σε βραστό νερό, στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της κατάψυξης, καθώς και στις διαστημικές ακτινοβολίες, ανακάλυψαν Ιάπωνες επιστήμονες.

Η ενίσχυση του ανθρώπινου DNA, με την πρωτεΐνη των βραδύπορων θα βοηθούσε, μεταξύ άλλων, στην αντικαρκινική θεραπεία, στην προστασία των εργαζομένων με ακτινοβολίες, στην ανθεκτικότητα των αστροναυτών κ.α. Βεβαίως, για οποιεσδήποτε τέτοιου είδους γενετικές αλλαγές θα χρειαζόταν να πραγματοποιηθούν πρώτα πειράματα σε πειραματόζωα.

οι επιστήμονες βρήκαν μια πρωτεΐνη, που ονόμασαν Dsup («καταστολέα βλαβών»), η οποία με κάποιο τρόπο τυλίγει το DNA των βραδύπορων και το προστατεύει. Το αποτέλεσμα ήταν τα βραδύπορα να αντέχουν σε θερμοκρασίες από σχεδόν το απόλυτο μηδέν (μείον 273 βαθμοί Κελσίου) έως σχεδόν το σημείο βρασμού του νερού (100 βαθμοί), καθώς και σε πιέσεις εξαπλάσιες από αυτές στους βυθούς των ωκεανών, αλλά και σε παρατεταμένη έλλειψη νερού.

Στον πλανήτη μας υπάρχουν πάνω από 800 καταγεγραμμένα είδη βραδύπορων και χιλιάδες ακόμη που δεν έχουν «βαφτιστεί».
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή μοριακής βιολογίας Τακεκάζου Κουνιέντα του Πανεπιστημίου του Τόκιο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.