Η «Κυρά των Αγγέλων του Γράμμου και του Άργους» πήρε χθες τη θέση της στη Γράμμουστα για τον Δεκαπενταύγουστο (Φωτο)

Η «Κυρά των Αγγέλων του Γράμμου και του Άργους» πήρε χθες τη θέση της στη Γράμμουστα για τον Δεκαπενταύγουστο (Φωτο)

Βρισκόμαστε στην κυριολεξία, στο κατώφλι του «Πάσχα του καλοκαιριού», την μεγαλύτερη Θεομητορική εορτή, τον Δεκαπενταύγουστο, την ημέρα δηλαδή που εορτάζομαι τη Κοίμηση της Υπεραγιάς Θεοτόκου. Μέρα που εκατομμύρια κόσμου προστρέχει να ασπαστεί ευλαβικά τις ιερές εικόνες της Παναγίας, να ακουμπήσει τους πόνους, τις έννοιες και τις επιθυμίες στην «Κυρά των Αγγέλων» στη μητέρα του Θεού και μητέρα όλων μας!

IMG_5727

Το Άργος Ορεστικό, μέσα στην μικρή αλλά και σημαντική του ιστορία, έχει την ιδιαίτερη τιμή να φιλοξενεί μια από τις θαυματουργές εικόνες της Θεοτόκου. Αυτή της Παναγίας της Οδηγήτριας ή όπως την μάθαμε, την Παναγία της Γράμμουστας, την Παναγία των Βλάχων.

Χθες Τετάρτη 12 Αυγούστου, η Ιερά εικόνα της Παναγίας που φέρει το πρωτότυπο πουκάμισο, με απλότητα αλλά και με μεγάλο σεβασμό και συγκίνηση, μεταφέρθηκε από τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Άργους Ορεστικού, όπου επί χρόνια φυλάσσεται, στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της κοινότητας Γράμμου. Άλλωστε πριν την ολική καταστροφή της κοινότητας, εκεί ήταν η φυσική της θέση. Η πίστη όμως και η ευλάβεια κάποιων, παρά το ότι ο ναός της καταστράφηκε, δεν άφησαν να χαθεί και το σημαντικό κειμήλιο των Βλάχων της Γράμμουστας. Παρά τον πόνο της καταστροφής, φόρτωσαν στα λίγα εναπομείναντα πράγματα τους και την ιερά εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, φέροντας την στο Άργος Ορεστικό. Όμως κάθε χρόνο την μεγάλη αυτή ημέρα, την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, επιστρέφει στον τόπο της!

IMG_5745 IMG_5746

Την εικόνα, μετέφερε ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατέρας Λεωνίδας Μπάρδος, Εφημέριος και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Άργους Ορεστικού. Ο ίδιος τιμά και ευλαβείται την Παναγία του Γράμμου από τα παιδικά του χρόνια! Μάλιστα μετά και το άοκνο ενδιαφέρον του επιχώριου Μητροπολίτη, Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καστορίας  κ.κ Σεραφείμ, που και αυτός ιδιαιτέρως ευλαβείται και  σεμνύνεται την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γράμμουστας,  άλλωστε είναι αυτός που καθιέρωσε τον εορτασμό της Παναγίας του Γράμμου την Β’ Κυριακή του Πάσχα (Κυριακή του Θωμά) στο Άργος Ορεστικό, με την ευλογία του και φέτος την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, ο Πατέρας Λεωνίδας θα τελέσει την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 

IMG_5749

 

IMG_5750

 

IMG_5751

 

IMG_5756

 

IMG_5763

 

IMG_5764

 

IMG_5765

 

IMG_5767

 

IMG_5770

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η μαρτυρική κοινότητα του Γράμμου, προσφάτως απέκτησε λίγες οικίες, χωρίς ακόμα να υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι. Ωστόσο χθες κατά την έλευση της Ιεράς Εικόνος, οι λίγοι άνθρωποι που ήδη βρίσκονται εκεί, με το χτύπο της καμπάνας, έσπευσαν στον Ναό για να ασπασθούν με μεγάλη χαρά και συγκίνηση την δικής τους Παναγία, εκφράζοντας τα αισθήματα υποδοχής μα κυρίως τα αισθήματα της πίστης και της ευλάβειας τους!

Λίγα λόγια για την ιστορία της Παναγίας της Οδηγήτριας (Παναγία της Γράμμουστας)

  • Η εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας κατασκευάστηκε το 1600-1650 σε εργαστήριο της Καστοριάς.

Η εικόνα ήταν τοποθετημένη σε ένα  ναό της Παναγίας στο Άργος Ορεστικό ο οποίος καταστράφηκε στον πόλεμο.

Την εικόνα τιμούσαν ιδιαίτερα οι βλάχοι κτηνοτρόφοι της περιοχής για αυτό και κάθε καλοκαίρι μαζί με τα ζώα τους ανέβαζαν και την εικόνα στο χωριό Γράμμουστα στον ορεινό όγκο του Γράμμου. Εκεί με λαμπρότητα  εόρταζαν τον δεκαπενταύγουστο. Στο τέλος έβγαζαν την εικόνα στην κεντρική πηγή του χωριού και εκεί ο ιερέας τελούσε αγιασμό από τον οποίο οι κτηνοτρόφοι δίνανε στα ζωντανά τους. Όταν κατέβαζαν τον Οκτώβριο τα ζώα, κατέβαζαν και την εικόνα της Θεοτόκου.

Σήμερα η εικόνα  μεταφέρεται στη Γράμμουστα μόνο για την ήμερα του Παναγίας.

Ένα σύγχρονο θαύμα  της Παναγίας

  • Κάποιο απόγευμα μετά τον εσπερινό είδαμε ένα νεαρό ζευγάρι να ασπάζεται με δάκρυα στα μάτια  την εικόνα της Παναγίας. Μας διηγήθηκαν τα παρακάτω:

– Η μητέρα μας νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσ/νίκης. Οι καρκινικοί δείκτες ήταν στα ύψη   και η διάγνωση έλεγε πως υπήρχε όγκος μάλιστα στο μέγεθος πορτοκαλιού.  Είχε οριστεί η ημέρα της επέμβασης. Την παραμονή του χειρουργείου  βλέπει  η μητέρα μας  στον ύπνο της την Παναγία. –είμαι η Παναγία η Οδηγήτρια,  του Γράμμου. Μην ανησυχείς θα γίνεις καλά.. Και λέγοντας αυτά την πλησίασε, άπλωσε το χέρι της και σαν άλλος χειρούργος έβαλε το χέρι της στα σπλάχνα και  αφαίρεσε τον όγκο. Να ο όγκος σου της λέει τον βλέπεις; Και με μία κίνηση τον έτριψε μέσα στο χέρι της και τον εξαφάνισε. Αυτό ήταν, ο όγκος σου πια δεν υπάρχει. Και αμέσως εξαφανίσθηκε. Όταν την άλλη μέρα οι γιατροί  την εξέτασαν διαπίστωσαν πως ο όγκος δεν υπήρχε πια και οι δείκτες ήταν φυσιολογικοί.

Κάποια κυρία  από την Καστοριά που νοσηλευόταν γνωρίσθηκε με τη μητέρα μας  στο νοσοκομείο και της έδωσε μια εικονίτσα της Παναγίας της Οδηγήτριας. Από τη στιγμή που την πήρε εκείνη προσευχόταν και παρακαλούσε την Παναγία να βάλει το χέρι της και η επέμβαση να πάει καλά. Και η Παναγία όντως έβαλε το χέρι της.

  • Την εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας σήμερα ιδιαίτερος τιμούμε την Κυριακή του Θωμά με Αρχιερατική Θ.Λειτουργία στον Ι.Ναό της Αγίας Παρασκευής λειτουργούντος του σεβ.μητροπολίτου μας κ.κ Σεραφείμ και εν συνεχεία με λιτάνευση της ιεράς εικόνας στους δρόμους της πόλης.

IMG_5757 IMG_5758 IMG_5787 IMG_5806

Στις φωτογραφίες βλέπεται τον παλιό Ναό της Παναγίας στην κοινότητα του Γράμμου, που καταστράφηκε ολοσχερώς! Δίπλα σε αυτόν υπάρχει σήμερα ο μικρός νέος της Παναγίας, που γίνονται οι εορτασμοί κάθε χρόνο. Ήδη έχει ξεκινήσει η ανοικοδόμηση του παλιού εντυπωσιακού Ναού, θέμα για το οποίο το Inkastoria.gr θα επανέλθει με εκτενές και αναλυτικό ρεπορτάζ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.