Η Κομισιόν προειδοποιεί την Αυστρία: Ο φράχτης με την Ιταλία απειλεί την Ευρώπη

Η Κομισιόν προειδοποίησε την Αυστρία ότι τα σχέδιά της να χτίσει νέο φράχτη στα σύνορα με την Ιταλία στο πέρασμα Brenner, απειλεί την εγγύηση της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη.

«Η Κομισιόν είναι ιδιαίτερα ανήσυχη» είπε η εκπρόσωπος Natasha Bertaud, αντιδρώντας στα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Αυστρία θα υψώσει νέο φράχτη για να περιορίσει τις προσφυγικές ροές. «Έχουμε δει μόνο ανακοινώσεις στον Τύπο, αλλά εάν τα σχέδια υλοποιηθούν θα το πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ιδιαίτερη σοβαρότητα. Το πέρασμα του Brenner είναι σημαντικό για την ελεύθερη μετακίνηση στην Ευρώπη» είπε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ροές των προσφύγων αλλάζουν διαδρομή από την Ελλάδα στην Ιταλία.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Τυρόλου, δήλωσε σε τοπικά μέσα ότι ένας φράγμα θα διαπερνά τόσο την εθνική οδό όσο και τους κρατικούς δρόμους. Το πέρασμα του Brenner είναι στρατηγικής σημασίας για το εμπόριο ανάμεσα στην Ιταλία και τη Γερμανία τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης.

«Η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, στα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν είναι αποδεκτοί σε εξαιρετικές περιπτώσεις και αναλογικά έτσι η Επιτροπή θα εκτιμήσει ό,τι μέτρο ληφθεί από την Αυστρία» είπε η Bertaud και πρόσθεσε ότι ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε επαφές με την Αυστριακή κυβέρνηση σχετικά με τα σχέδια της χώρας για το νέο φράχτη.

Πηγή: politico.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.