Η κυβέρνηση με το βλέμμα στραμμένο σε Εurogroup και ΕuroWorking Group για τον δεύτερο κύκλο διαπραγματεύσεων

Η κυβέρνηση με το βλέμμα στραμμένο σε Εurogroup και ΕuroWorking Group για τον δεύτερο κύκλο διαπραγματεύσεων

Με το βλέμμα στραμμένο στις συνεδριάσεις του Eυrogroup και του EuroWorking Group βρίσκεται η κυβέρνηση, περιμένοντας να πάρει «γεύση» των προθέσεων που θα έχουν οι δανειστές κατά το δεύτερο κύκλο διαπραγματεύσεων στην Αθήνα από τις 14 Νοεμβρίου.

Στις δύο συνεδριάσεις αναμένεται να γίνει η αποτίμηση τόσο του πρώτου γύρου διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, αλλά και της δουλειάς που έχει γίνει αυτές τις ημέρες με τα τεχνικά κλιμάκια.

Το οικονομικό επιτελείο περιμένει από τις συνεδριάσεις να μάθει την άποψη των δανειστών σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, αλλά και τις προθέσεις τους αναφορικά με την ατζέντα των συνομιλιών.

Της συνεδρίασης της 7ης Νοεμβρίου θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου ο επικεφαλής του Τόμας Βίζερ θα ενημερώσει για το σημείο στο οποίο έχουν φτάσει οι εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θ

Στην πρώτη γραμμή παραμένουν τα εργασιακά, η υλοποίηση του ασφαλιστικού, αλλά και τα δημοσιονομικά, καθώς έως τις 21 Νοεμβρίου πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2017.

Κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι στη διαπραγμάτευση δεν θα ανοίξει και πάλι το ασφαλιστικό, ενώ διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων καθώς τα στοιχεία δείχνουν υπεραπόδοση των εσόδων στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα καλυφθούν οι όποιες αποκλίσεις.

Από την πλευρά των πιστωτών ο «προβληματισμός» παραμένει σχετικά με το δημοσιονομικό κενό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ το 2017 από την εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και για αυτό ζητούν παρεμβάσεις και επανεξέταση κοινωνικών επιδομάτων.

Όπως και να έχει η κυβέρνηση επιθυμεί η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Ωστόσο το γεγονός ότι οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δανειστές να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, «τραβώντας» τη και μέσα στο 2017.

Η καθυστέρηση αυτή για την Ελλάδα θα σημαίνει ακόμα μια αναβολή στη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως είναι το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων ενώ όψει των εκλογικών αναμετρήσεων το 2017 σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, την Ολλανδία (15 Μαρτίου), τη Γαλλία (23 Απριλίου και 7 Μαΐου) και τη Γερμανία (αναμένονται τον Σεπτέμβριο ή, το αργότερο, ως τις 22 Οκτωβρίου).

Πηγή: huffingtonpost.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.