Η Ελλάδα στη σημερινή ατζέντα του EuroWorking Group

Η Ελλάδα στη σημερινή ατζέντα του EuroWorking Group

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το διάστημα έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου για τη δεύτερη αξιολόγηση ενώ σήμερα Πέμπτη συνεδριάζει το EuroWorking Group.

Το «πακέτο» με τα μέτρα των περίπου 3,6 δισ. ευρώ, πρόκειται να παρουσιάσει στο σημερινό Euro Working Group, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΕWG υπό τον Αυστριακό Τόμας Βίζερ, πρόκειται να γίνει εκτενής συζήτηση για τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2019 και τα οποία θα περιγράφονται αναλυτικά στο επικαιροποιημένο ευρωπαϊκό Μνημόνιο που θα υπογράψει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Θα ακολουθήσουν την επόμενη εβδομάδα οι συζητήσεις με την εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου, για το μνημόνιο με το Ταμείο αν και οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν ουσιαστικά στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον στην διάρκεια της εαρινής συνόδου (21-23 Απριλίου).

Τότε θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και οι οποίες θα είναι σε συνδυασμό με το ύψος και τη διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν ψηφίζει κανένα από τα νέα μέτρα των δανειστών αν προηγουμένως δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο με το χρέος η αναδιάρθρωση του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κυβέρνηση και δανειστές συνεχίζουν τις συζητήσεις με στόχο την υπογραφή συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το άτυπο Eurogroup της Μάλτας την επόμενη Παρασκευή 7 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε και χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τους θεσμούς έτσι ώστε να γεφυρωθούν και οι τελευταίες διαφορές.

Όσον αφορά στο λογαριασμό των νέων μέτρων που θα ενεργοποιηθούν μετά το 2018, αυτός θα περιλαμβάνει:

-Δραστική μείωση του αφορολογήτου ορίου κοντά στις 5.900 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Η περικοπή του αφορολογήτου θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2019 και μετά και ενδεχομένως θα συνοδεύεται με παράλληλη μείωση του πρώτου συντελεστή στο 20% από 22% που εφαρμόζεται σήμερα για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.

-Μείωση των συντάξεων από το 2019, η οποία ενδεχομένως θα γίνει σταδιακά ίσως εντός διετίας αντί της εφάπαξ μείωσης που ζητούσε το ΔΝΤ και της τριετίας που επιδίωκε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιλέγεται η λύση της κλιμακωτής μείωσης ανάλογα με το ποσό της σύνταξης και προστασία έως τα 700 ευρώ, αν και δεν έχει εγκαταλειφθεί ακόμα το σχέδιο για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

-Μικρή αύξηση στο 6% από 5% του μηνιαίου ορίου των απολύσεων. Οι δανειστές ζητούσαν 10%.

-Πώληση από το 2018 του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

-Τα αντίμετρα θα οριστικοποιηθούν στις συναντήσεις που θα γίνουν στην Αθήνα.

Η Ελλάδα θα αποτελέσει το πρώτο θέμα συζήτησης και στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.

Η προσωρινή ατζέντα του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ– η οποία θα αναμορφωθεί μετά τη σημερινή σύνοδο του EWG- αναφέρει ότι τα θεσμικά όργανα (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM) και η ελληνική αποστολή θα παραθέσουν την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος.

Επισημαίνεται ότι: «μεταξύ άλλων, θα γίνεται αναφορά στο περιεχόμενο και στο χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων, καθώς και στα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν θα υπάρξει διαρθρωτικό δημοσιονομικό περιθώριο στο πρωτογενές πλεόνασμα», δηλαδή, όπως εξηγείται, όταν το πλεόνασμα θα ξεπερνά τον στόχο του προγράμματος. Γίνεται επίσης λόγος και για τη δέσμευση του ΔΝΤ να προτείνει στο ΔΣ το πρόγραμμα με την Ελλάδα όταν θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για την 2η αξιολόγηση.
Πηγή: ert.gr, Α’ Πρόγραμμα

Leave a Reply

Your email address will not be published.