Η Αθήνα αισιοδοξεί για επίτευξη τεχνικής συμφωνίας σύντομα

Σήματα αισιοδοξίας για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) αναφορικά με την δεύτερη αξιολόγηση το επόμενο διάστημα και σίγουρα μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη, ενώ πιο συγκρατημένη εμφανίζεται η πλευρά των δανειστών.

Οι ανταλλαγές απόψεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών συνεχίζονται ενόψει της αποτίμησης της προόδου της αξιολόγησης που θα γίνει στο σύνοδο του Euroworking Group (EwG) την Πέμπτη, 30 Μαρτίου.

Η σύνοδος των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών που θα γίνει παρουσία των εκπροσώπων των θεσμών θα κρίνει πότε και αν τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Αν πάντως είναι να υπάρξει κάποιο προσύμφωνο ή τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα, τα κλιμάκια θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα το ταχύτερο.

Πηγή των δανειστών μας έλεγε χθες ότι υπήρχε ένα περίγραμμα συμφωνίας σε όλα τα θέματα με εξαίρεση τα ενεργειακά. Στα υπόλοιπα θέματα όπως το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά φαίνεται να υπάρχει το περίγραμμα συμφωνίας.

Ομως, το γεγονός ότι ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης θα ενημερώσει σήμερα τους βουλευτές του Σύριζα που εκλέγονται στη Δυτική Μακεδονία και τον περιφερειάρχη ίσως σημαίνει ότι κυβέρνηση και δανειστές είναι κοντά στο να τα βρούν και στο θέμα της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές θεωρούν ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά είναι η πώληση μονάδων που αντιστοιχούν στο 40% της συνολικής ισχύος της επιχείρησης.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να πωληθούν μόνο οι ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες, όμως η άλλη πλευρά εμφανίζεται να μην το αποδέχεται. Οι δανειστές επιθυμούν επίσης να κινηθούν οι διαδικασίες πώλησης των μονάδων το ταχύτερο δυνατόν με τον διαγωνισμό να βγαίνει το Φθινόπωρο.

Τελευταία γραμμή άμυνας για την Αθήνα στο θέμα της ΔΕΗ θεωρείται η μη πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων, κάτι που είναι εφικτό αλλά θα πρέπει να ισοσκελισθεί απο την πώληση άλλων για να μειωθεί η ισχύς κατά 40%.

Σε γενικές γραμμές, η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για την έκβαση της αξιολόγησης υπό προϋποθέσεις και περιμένει τις πρωτοβουλίες της Αθήνας.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε χθες ότι «ιδανικά στο Eurogroup της Μάλτας θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο».

Ο ίδιος παρέπεμψε στη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη Ρώμη που προέτρεψε όλους τους εμπλεκόμενους να εργασθούν για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή: ert.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.