Η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ γρήγορα, διαβεβαιώνει ο Ευκλ. Τσακαλώτος

Η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ γρήγορα, διαβεβαιώνει ο Ευκλ. Τσακαλώτος

Νέες διαβεβαιώσεις για ταχεία ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, έδωσε την Τρίτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα του συνεδρίου του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε περισσότερη λιτότητα. Φτάνουμε στον στόχο». Επίσης, σημείωσε ότι έχουν κλείσει όλα τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης.

Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη στάση του στη διαπραγμάτευση. Ειδικότερα, έκανε λόγο για «ΔΝΤ εσωτερικού» και για «ΔΝΤ εξωτερικού». Το πρώτο, είπε, είναι υπέρ της ισότητας και της συμμετοχής των γυναικών στην παραγωγική διαδικασία και το δεύτερο πιέζει για μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου.

Προανήγγειλε επίσης συνέντευξη Τύπου για αύριο Πέμπτη για μια νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που αφορά τη σύνδεση των καταθέσεων με προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις, υπογραμμίζοντας ότι στη συγκεκριμένη ενότητα, ότι για να είναι αξιόπιστο ένα πρόγραμμα πρέπει να είναι αξιόπιστο πρωτίστως στην κοινωνία.

Στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Τσακαλώτος αντέκρουσε τον ισχυρισμό πως αυτή έγινε κυρίως από την πλευρά της φορολογίας και όχι από το σκέλος των δαπανών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά «ισοσκέλισε» τις δύο κατηγορίες.
Είπε ειδικότερα ότι το 2011 ήταν περίπου στα ίδια, το 2012 ήταν 99% από τις δαπάνες και 1% από φόρους, το 2013 ήταν 83% από δαπάνες και 17% από φορολογία, το 2014 ήταν 74% από τις δαπάνες και 26% από τα έσοδα και με τη νυν κυβέρνηση είναι 58% από το σκέλος των δαπανών και 42% από την πλευρά των εσόδων. Χαρακτήρισε ιδεολογήματα αυτά που ακούγονται και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν μας λένε και τι άλλες δαπάνες θέλουν να κόψουμε».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των επενδύσεων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ιδιαίτερη σημασία δεν έχει ο αριθμός των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά το πώς αξιοποιείται η δημόσια περιουσία, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για ακίνητα. Δήλωσε ότι η λογική του Yπερταμείου Aποκρατικοποιήσεων δεν έχει καμία σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ. Στο υπερταμείο εξετάζεται πώς μπορεί να αυξηθεί η περιουσία αυτή και να αξιοποιηθεί και για τους δανειστές και για τις επενδύσεις. Ζήτησε να επανέλθουν στις επενδύσεις οι παλαιές έννοιες της σοσιαλδημοκρατίας για επενδύσεις βιομηχανικής και περιφερειακής πολιτικής, όπως π.χ. η σύνδεσή τους με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «κινδυνολογία», λέγοντας πως «έχω ακούσει πολύ κινδυνολογία και από ανθρώπους που δεν το περίμενα. Δεν μπορούσε να κλείσει η α’ και η β’ αξιολόγηση σε 5 μήνες». Πρόσθεσε ότι η υπέρβαση στον στόχο στα έσοδα για το 2016 δημιούργησε από την άλλη πλευρά μεγαλύτερη ύφεση. Σύμφωνα με τον υπουργό, η υπεραπόδοση οφείλεται και στο ότι «μας έβαλαν περισσότερα μέτρα, αλλά ταυτόχρονα και διότι απέδωσαν τα μη παραμετρικά μέτρα».

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η β’ αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα, ανέφερε ότι το νέο πακέτο θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, «2% του ΑΕΠ μέτρα από τη μια πλευρά και 2% του ΑΕΠ από την άλλη». Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος, όπου το ΔΝΤ έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση του ότι δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Η αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος θα δώσει μήνυμα στις αγορές (λόγω και της συμμετοχής του ΔΝΤ) και θα φέρει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι φοβερά ανήσυχος για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, λέγοντας πως, κατά την άποψή του, η ευρωζώνη δεν βρίσκεται σε στέρεες βάσεις και έχει πολύ μεγάλο συστημικό πρόβλημα από οικονομικής και από πολιτικής σκοπιάς. «Όταν οι χώρες του Βορρά (όπως η Γερμανία) έχουν τόσο μεγάλα πλεονάσματα, δεν θα γίνει ανταγωνιστικός ο νότος. Είναι ο ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση της Μιράντας Ξαφά γιατί η κυβέρνηση δεν επιτρέπει στην τρόικα να δίνει συνεντεύξεις Τύπου, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «το ΔΝΤ δεν έχει έλλειμμα στην ικανότητά του να λέει τις απόψεις του. Και blog έχουν και ο Τόμσεν λέει τις απόψεις του ότι οι συντάξεις είναι σαν των Γερμανών και ότι πολλοί λίγοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Το ΔΝΤ και οι αντιπρόσωποί του εδώ έχουν μια μεγάλη ικανότητα να κάνουν διαρροές και παρεμβάσεις».

Ενώ, σχετικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «το επιχείρημα σε επιστημονικό επίπεδο έχει κερδηθεί και πολύ μεγάλη γκάμα πανεπιστημιακών λέει ότι το πλεόνασμα 3,5% για μεγάλο διάστημα δεν είναι εφικτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.