Γυμναστική: 5 λόγοι που την κάνουν απαραίτητη μετά τα 40

Γυμναστική: 5 λόγοι που την κάνουν απαραίτητη μετά τα 40

Η γυμναστική είναι απαραίτητη σε κάθε ηλικία. Πόσο μάλλον όταν μεγαλώνουμε και πρέπει να πασχίζουμε ακόμα περισσότερο για την φυσική μας κατάσταση. Η σημασία της άσκησης δεκαπλασιάζεται όσο γερνάμε και  το σώμα μας αρχίζει να αλλάζει.

Αρχικά, από την ηλικία των 40 και έπειτα το σώμα έχει την τάση να συσσωρεύει περισσότερο λίπος. Μην αναρωτιέστε, λοιπόν, γιατί ενώ διατηρείτε τις ίδιες διατροφικές συνήθειες, η ζυγαριά αρχίζει να ανεβαίνει και η περιφέρεια της μέσης να φαρδαίνει. Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου, η μυϊκή μάζα αρχίζει να μειώνεται κατά 3% με 5% ανά έτος και η χαμένη αυτή μυϊκή μάζα αντικαθίσταται από λίπος.

Η τακτική άσκηση σε συνδυασμό με την υιοθέτηση νέων και απλών καθημερινών συνηθειών, συμβάλλουν σημαντικά στην αντιστάθμιση αυτών των αλλαγών, βοηθώντας τόσο στο να απαλλαγείτε από το ενοχλητικό «σωσίβιο» και, παράλληλα, να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα. Εκτός αυτών, βέβαια, η ένταξη της γυμναστικής στην καθημερινότητά σας αποφέρει πολλαπλά οφέλη και σε άλλες εκφάνσεις της ζωής σας, καθιστώντας την για το λόγο αυτό απαραίτητη.

Η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών

Καθώς μεγαλώνετε, είστε πιο επιρρεπείς σε ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη. Ευτυχώς, υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να αποτρέψετε τέτοιου είδους προβλήματα, και ένας από αυτούς είναι η άσκηση. Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης που συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.

Σας δυναμώνει σωματικά

Ανεξάρτητα από το αν κάνετε προπόνηση ενδυνάμωσης σηκώνοντας βάρη ή ακολουθείτε ένα πρόγραμμα που βασίζεται περισσότερο στην καρδιαγγειακή άσκηση, η άσκηση γενικά ενισχύει το σώμα σας. Πιο συγκεκριμένα, η άσκηση βελτιώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και την ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται στις διάφορες λοιμώξεις. Βελτιώνει, επίσης, τη δύναμη των οστών και των μυών με τους οποίους αναπνέετε, συμπεριλαμβανομένων των μυών της καρδιάς, γεγονός που οδηγεί σε βελτιωμένη κυκλοφορία.

Βελτιώνει την ψυχική σας υγεία

Το να κρατάτε τον εαυτό σας απασχολημένο είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνετε υγιείς ψυχικά. Η τακτική άσκηση μπορεί να σας δώσει το αίσθημα του σκοπού και κατά αυτό τον τρόπο σας κάνει να νιώθετε υπέροχα για τον εαυτό σας. Ειδικά μόλις αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα, θα νιώσετε και μια μεγάλη αίσθηση ανταμοιβής. Το μυστικό πίσω από αυτό, βρίσκεται στη ντοπαμίνη που απελευθερώνεται όταν γυμνάζεστε. Οι υγιείς ποσότητες ντοπαμίνης αντιστέκονται μαζικά στο άγχος και την κατάθλιψη και οδηγούν σε μια πιο ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή.

Η άσκηση αυξάνει τα κίνητρά σας

Η τακτική προπόνηση βελτιώνει τα κίνητρα αλλά και τον ίδιο σας τον εαυτό ώστε να κάνετε πράγματα μέσα στη μέρα σας. Μπορεί επίσης να αυξήσει τη σεξουαλική σας ορμή και να βελτιώσει την ερωτική σας ζωή, για να μην αναφέρουμε ότι η αυξημένη ροή αίματος μπορεί να κάνει τη σεξουαλική επαφή πιο ευχάριστη τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Βελτιώνει τη μνήμη σας

Γνωρίζουμε όλοι πως καθώς μεγαλώνουμε, η μνήμη αρχίζει και φθείρεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι προπονήσεις συνδέονται με βελτιωμένη μνήμη, καθώς η άσκηση αυξάνει τον ρυθμό με τον οποίο ο εγκέφαλός σας παίρνει οξυγόνο.

Εάν, λοιπόν, πατήσατε τα 40 ήρθε η ώρα να λάβετε δράση! Ακόμα και να μην έχετε γυμναστεί ποτέ έως τώρα, ποτέ δεν είναι αργά για να κάνετε αλλαγές στην καθημερινότητά σας, που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής σας συνολικά. Αλλαγές που δεν είναι τόσο επίπονες ή δαπανηρές όσο μπορεί να φαντάζεστε, καθώς υπάρχουν πολλές εναλλακτικές από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε. Το τρέξιμο ή η γυμναστική στο σπίτι, ακόμη και χωρίς καθόλου εξοπλισμό, αποτελούν τις πιο δημοφιλείς και άμεσες λύσεις.

Πηγή: www.fit-blitz.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published.