Γραμματοσειρές για 800 γλώσσες και 150 γραφές με τα Google Notο fonts

Γραμματοσειρές για 800 γλώσσες και 150 γραφές με τα Google Notο fonts

Γραμματοσειρές για την απόδοση ακόμα και της γραφής της Γραμμικής Β’, των αρχαίων ελληνικών αλλά και πλήθους άλλων σπάνιων ή μη, γλωσσών και γραφών, -περίπου οκτακοσίων γλωσσών και 150 συστημάτων γραφής-, διαθέτει μέσω Διαδικτύου η Google, υπό μορφή open source.

Με τα Google Noto Fonts η εταιρεία δηλώνει πως επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του… “τοφού” -του χαρακτήρα μικρού τετραγώνου που παίρνει τη θέση του χαρακτήρα όταν αυτός είναι… ακατανόητος για το σύστημα, δηλαδή δεν υπάρχει font για να τον αναπαραστήσει.

Η οικογένεια font Google Noto αποτελεί στην απάντησή μας στο tofu, και το όνομά της προκύπτει από το σύνθημα “no more tofu”, εξηγεί η εταιρεία στη σελίδα από την οποία είναι διαθέσιμα τα πολυάριθμα font -στη διεύθυνσηhttps://www.google.com/get/noto/

Οδηγίες για την αξιοποίηση όλων των font Google Noto δημοσιεύονται επίσης στην ενότητα Guidelines
https://www.google.com/get/noto/help/guidelines/. Οι γραμματοσειρές μπορούν να αξιοποιηθούν όχι μόνο για την προβολή των γλωσσών σε υπολογιστή αλλά και για την εκτύπωση, για την αναπαραγωγή του σωστού κειμένου στους υπότιτλους βίντεο, στο user interface εφαρμογών και αλλού.

Πάντως, η σχεδίαση των font αυτών θεωρείται κρίσιμης σημασίας και για τη μεταφορά στο Web σημαντικών αρχαίων επιγραφών.

Πηγή: http://tech.in.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.