Γκουτιέρεζ: Αν δεν υπάρχει ανθρωπιά δεν γίνεται τίποτα

Γκουτιέρεζ: Αν δεν υπάρχει ανθρωπιά δεν γίνεται τίποτα

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ, έφτασε στο Μαξίμου στις 10.30 το πρωί, και αναφέρθηκε στο ταξίδι του στη Λέσβο, όπου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά τη διαχείριση του προβλήματος. Ο κ. Γκουτέρες μετέφερε στον πρωθυπουργό τις καλές εντυπώσεις του από την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που δείχνει ο ελληνικός λαός απέναντι στους πρόσφυγες.
«Είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Είμαι Πορτογάλος, οπότε καταλαβαίνω την κατάσταση. Στη χώρα μου κι εδώ είναι το ίδιο» είπε ο κ. Γκουτέρες και πρόσθεσε πως διαπίστωσε ανθρωπιά και αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό.
«Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι παίρνουν φροντίδα» είπε και επισήμανε ότι ο κόσμος θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη του και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Τα «προβλήματα μπορούν να λυθούν. Αν δεν υπάρχει ανθρωπιά δεν γίνεται τίποτα» επανέλαβε, υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για την Ευρώπη.
«Και στην Ελλάδα υπήρχαν εξαρχής δυσκολίες, αλλά η διαφορά μεταξύ προσφύγων και μεταναστών είναι ξεκάθαρη τώρα» τόνισε, από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως οι Έλληνες έχουν την εμπειρία των προσφύγων, διότι στο παρελθόν πολλοί Έλληνες ήλθαν από το Αιγαίο ως πρόσφυγες.
«Έτσι, υπάρχει στο μυαλό μας η έννοια του τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας. Γι’ αυτό πιστεύω ότι ο κόσμος κινητοποιείται, ειδικά στη Μυτιλήνη» επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανεφέρθηκε στον ρόλο των τοπικών αρχών, που, όπως σημείωσε, προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν.
Ο κ. Γκουτέρες έχει ήδη επισκεφθεί το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα και τη Λέσβο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.