NAFA: Ευκαιρία η κρίση για να επαναπροσδιορίσει η Καστοριά τη θέσης της στη διεθνή αγορά

Την ανάγκη να ακολουθήσει το ρεύμα της εποχής και να προχωρήσει σε ένα γενναίο εκσυγχρονισμό σε όλα τα μέτωπα της αγοράς της γούνας, ωστέ η Καστοριά να ξεφύγει από τα βαρίδια της κρίσης, τόνισε ο εκπρόσωπος της NAFA στην Ελλάδα, Χαράλαμπος Πούλιος. Μάλιστα παρουσίασε εκτενώς όλα τα σημεία εκείνα που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ελληνική αγορά και να την φέρουν ξανά σε ανταγωνιστική τροχιά. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών Μηνάς Κουτσουλιώτας, απηύθυνε κάλεσμα στην ανοιχτή ημερίδα που διοργανώνει ο ΣΕΓ, και που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Έσπερος, προς όλους τους γουνοποιούς και εμπλεκόμενους στον κλάδο επιχειρηματίες και εργαζόμενους, με στόχο να συζητηθούν τα προβλήματα του κλάδου τη στιγμή όπου, όπως σημείωσε, ο χώρος βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του.

Ρεπορτάζ: Μάρκος Πετρόπουλος

προεδρος“Αν δεν το κάνουμε τώρα, πότε θα το κάνουμε” δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως κλήθηκαν όλοι οι φορείς να πάρουν θέση ώστε όλοι μαζί να προασπίσουν τα συμφέροντα της γούνας. Αναφερόμενος στον Προφήτη Ηλία ο κ. Κουτσουλιώτας έκανε λόγο για απαξιωτική συμπεριφορά προς τον ΣΕΓ και κάλεσε τα μέλη του Συλλόγου να προσπεράσουν την κεντρική απόφαση και να προσέλθουν στην εκδήλωση.
“Ήρθε η ώρα να πει ο καθένας τι έχει κάνει μέχρι τώρα και τι πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα”.
Αναφορικά με την ατζέντα της εκδήλωσης ο πρόεδρος δήλωσε πως ουσιαστικά τα θέματα δεν έχουν στεγανά. Σκοπός είναι να μπουν στο τραπέζι όλα όσα ταλανίζουν τον κλάδο της γούνας. Μεταξύ αυτών ο κ. Κουτσουλιώτας ανάφερε επιγραμματικά την αντιμετώπιση της κρίσης από τη Ρωσία, ασφαλιστικά ζητήματα, τα κόκκινα δάνεια, τη βίζα, τελωνειακά θέματα.
Σε ερώτηση για το αν θα δώσουν το παρών οι εργαζόμενοι στον κλάδο ο πρόεδρος του ΣΕΓ ανέφερε πως έχουν γίνει επαφές στην Ομοσπονδία Γούνας και είναι σύμφωνοι με την πραγματοποίηση της ημερίδας.
Το θέμα των εκθέσεων είναι φυσικά στην ατζέντα, σημείωσε ο κ. Κουτσουλιώτας, τονίζοντας ότι ο ΣΕΓ είναι ανοικτός στο διάλογο για να τεθούν επί τάπητος τα συν και τα πλην των δύο διοργανώσεων.
Ο πρόεδρος εξέφρασε την άποψη πως η ημερίδα ουσιαστικά θα αποτελέσει ένα τρόπο ανοικτής ενημέρωσης για τα ζητήματα της αγοράς με απώτερο στόχο την εύρεση λύσεων.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, όπου ουσιαστικά η Ρωσία μονοπώλησε το ενδιαφέρον,  ο πρόεδρος του ΣΕΓ αναφέρθηκε και στην απαίτηση των tour operator για μεγαλύτερη ασφάλεια των ταξιδιωτών που έρχονται στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Καστοριά.  Αναφορικά με την αγορά της Κίνας, ο κ. Κουτσουλιώτας σημείωσε πως και από εκεί τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα θετικά, τόσο ως παραγωγός χώρα όσο και ως καταναλωτής.

Χαράλαμπος Πούλιος: Μονόδρομος η ανανέωση των επιχειρήσεων του κλάδου
poyliosΙδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου της NAFA στην Ελλάδα, Χαράλαμπου Πούλιου, αναφορικά με την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος. Σύμφωνα, όμως, με τον αντιπρόεδρο της NAFA, η υποτίμηση στο ρούβλι που οδήγησε σε σημαντική πτώση των τιμών στις πρώτες ύλες αλλά και περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων, δύναται να αντισταθμιστεί από τη μείωση των τιμών του τελικού προϊόντος.
Σύμφωνα με τον κ. Πούλιο, τόσο η Καστοριά όσο και η Σιάτιστα, θα πρέπει να επανατοποθετηθούν στον χάρτη της γούνας, με γνώμονα την καινοτομία και τον εκσυγχρονισμό του προϊόντος τους. Η δημιουργία ενός εργαστηρίου ιδεών, η ανανέωση των τεχνοτροπιών και των μοντέλων, το “άνοιγμα” σε νέα προϊόντα, χρώματα και είδη γούνας, ο επαναπροσδιορισμός του τι ζητάει ο σύγχρονος καταναλωτής γούνας αλλά και το άνοιγμα σε νέες αγορές (όπως αυτή της Αμερικής) και νέους καταναλωτές είναι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της NAFA, μονόδρομος για την επιβίωση του κλάδου. Παρουσιάζοντας το παράδειγμα της Ιταλίας όπου τα εργαστήρια δημιουργούν προϊόντα για μεγάλους οίκους, ο κ. Πούλιος εξέφρασε την άποψη ότι η αγορά της Καστοριάς πρέπει να δει την κρίση ως ευκαιρία για να χαράξει μια νέα πορεία ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει τον ανταγωνισμό.
544545Όσον αφορά τα του οίκου του, ο κ. Πούλιος επεσήμανε ότι στην επερχόμενη δημοπρασία η NAFA θα καταλάβει το ένα τρίτο της προσφερόμενης ποσότητας πρώτης ύλης. Για τη NAFA , σημείωσε, είναι μια πρόκληση το πως θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που βιώνει η αγορά μέσα από το πελατολόγιο της. Στη NAFA, συμπλήρωσε, έρχονται οι πελάτες για να αγοράσουν τα καλύτερα δέρματα στον κόσμο, μέσα από τη μεγαλύτερη γκάμα στον κόσμο. Η περίοδος αυτή, σύμφωνα με τον κ. Πούλιο, δίνει την ευκαιρία στους κατασκευαστές να αγοράσουν τα καλύτερα δέρματα του κόσμου σε εξαιρετικές τιμές. Και αυτό αφορά και τους πιο μικρούς παραγωγούς. Κλείνοντας ο κ. Πούλιος, τόνισε πως η NAFA θα προσπαθήσει να κάνει ότι είναι δυνατόν για να στηρίξει την ελληνική παραγωγή γούνας.

Η ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών Μηνά Κουτσουλιώτα

Η ομιλία του εκπροσώπου της NAFA στην Ελλάδα, Χαράλαμπου Πούλιου

Leave a Reply

Your email address will not be published.