5 τρόποι να περάσεις όμορφα τις γιορτές

Έστω και καθυστερημένα το κρύο κάνει σιγά σιγά την εμφάνισή του, οι δρόμοι και οι πλατείες γέμισαν φωτάκια και στολίδια, μπαίνουμε σε μια ακόμα Χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Είναι μια εποχή του έτους, που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε συνηθίσει να κατακλύζουμε τα εμπορικά κέντρα αγοράζοντας δώρα, προκειμένου να τα ανταλλάξουμε με τους φίλους και την οικογένεια μας γύρω από το γιορτινό τραπέζι, δίνοντας και παίρνοντας χαρά.

Μάλιστα για τη μεγάλη πλειοψηφία, αυτή η περίοδος είναι η πιο υπέροχη και πιο ευτυχισμένη στιγμή του έτους.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που αισθάνονται μοναξιά και στεναχώρια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους.

 Λανθασμένα πιστεύουμε ότι αν είμαστε μόνοι δεν  μπορούμε να ευχαριστηθούμε μέσα στις γιορτές και ότι “αναγκαστικά” η ευτυχία μας περνάει μέσα από το αν είμαστε ή όχι ζευγαρωμένοι.

  1. Μην μείνεις μέσα

Εάν αισθάνεστε μοναξιά στις διακοπές των Χριστουγέννων, αντί να παραμένετε  “κολλημένοι” και απομονωμένοι, γεμάτοι αυτολύπηση και απομόνωση

(η οποία θα επιδεινώσει τη μοναξιά σας), οργανωθείτε έγκαιρα και προκαλέστε τον εαυτό σας να βγει έξω.

Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πολλές επιλογές και θα είσαι ευπρόσδεκτος να συμμετέχεις σε πολλά και όμορφα μαζί με τους στενούς φίλους,  την οικογένειά σου ή τον κύκλο των συναδέλφων σου.

Αλλά κυρίως μπορεί να γίνει μια όμορφη αφορμή να γνωριστείς και πάλι με σένα.

Να πας τον εαυτό σου μια όμορφη βόλτα, να του προσφέρεις εκλεπτυσμένες και μαγικές στιγμές. Ο Χριστός γεννιέται και είναι ευκαιρία και εσύ να επιλέξεις τι καινούργιο μπορείς αυτά τα Χριστούγεννα να επιλέξεις να γεννηθεί μέσα σου !

  1. Καλύπτω τον “χαμένο” χρόνο με φίλους και την οικογένεια.

Μέσα σε 365 ημέρες του χρόνου, τις περισσότερες φορές απορροφημένοι με τα επαγγελματικά μας τρεξίματα έχουμε παραμελήσει να βρούμε χρόνο για να συνδεθούμε με την οικογένεια ή τους φίλους. Τώρα είναι μια καλή στιγμή να προγραμματίσετε συνάντηση με παλιούς φίλους ή την ευρύτερη οικογένεια που έχετε αμελήσει. Μην φοβάστε να το ζητήσετε. Αν δε το ζητήσετε, απλά δεν θα το έχετε.

  1. Γίνομαι εθελοντής για έναν σκοπό.


Κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων, υπάρχουν πολλές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και τις αιτίες από διάφορους οργανισμούς για να βοηθήσουν και να ομορφύνουν αυτή την εποχή σε μη προνομιούχους. Μπορείτε να βρείτε μια οργάνωση γύρω σας και να συνδράμετε εθελοντικά με οικειοθελή πρωτοβουλία.

Το όφελος του να ενταχθείτε μια τέτοια εκδήλωση θα σας δώσει μια διαφορετική αίσθηση της ευτυχίας, όταν βρεθείτε στη θέση να βοηθήσετε και να κάνετε κάποιον άλλο ευτυχισμένο. Επίσης, είναι μια ευκαιρία για να συνειδητοποιήσουμε ότι η κατάστασή σας δεν είναι τόσο άσχημη, όσο νομίζετε ότι είναι. Υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που είναι πιο μοναχικοί από εσάς. Πάρτε έμπνευση και δύναμη από αυτούς.

  1. Ότι δίνεις – παίρνεις.

Η πράξη της προσφοράς είναι ένα σύμβολο για να θυμόμαστε τους ανθρώπους στη ζωή σας, καθώς επίσης και ένας τρόπος για να μοιράζονται τις ευλογίες κάποιου.

Υπάρχει ένα ρητό που λέει: “Ένας σίγουρος τρόπος για να είμαστε ευτυχισμένοι είναι να κάνει κάποιος άλλος είναι ευτυχής.”

Μπορείς να θεραπεύσεις τη μοναξιά σου, προσφέροντας  δώρα σε άτομα εκτός από τους φίλους και την οικογένειά σας.

Προσφέρετε δώρα σε ανθρώπους, όπως οι θυρωροί στο κτήριο της εργασίας σας, σε αγνώστους στο λεωφορείο ή το ταξί – σε εκείνους τους ανθρώπους που δεν επηρεάζουν τη ζωή σας καθοριστικά, αλλά και με κάποιο τρόπο εντάσσονται σε αυτή.

Δεν χρειάζεται να δώσετε ένα ακριβό δώρο, κάτι απλό  όσο μια ευχετήρια κάρτα Χριστουγέννων, είναι μια χαρά.  Θα αισθάνονται σίγουρα ευτυχείς και θα σχηματίσουν μια ευχάριστη έκπληξη στα πρόσωπά τους, τη στιγμή που θα τους παραδώσετε τα δώρα τους.

  1. Εστιάζω τις σκέψεις μου στο τι έχω – αντί για το τι δεν έχω.

Συχνά ο λόγος για τη μοναξιά μας και τη δυστυχία μας έχει τις ρίζες του στις σκέψεις ή / και τη νοοτροπία μας. Εστιάζουμε τις σκέψεις μας σε ότι δεν έχουμε αντί σε αυτό που έχουμε – γι ‘αυτό αισθανόμαστε σχεδόν πάντα ατελείς και ανολοκλήρωτοι.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δοκιμάστε να εστιάστε τις σκέψεις σας σχετικά με το τι έχετε, αντί για το τι δεν έχετε.

Να είστε ευγνώμονες για όλες τις ευλογίες, τις επιτυχίες, τις ευκαιρίες και τα μαθήματα που πήρατε φέτος.

Μόλις αρχίσετε να εντοπίζετε τα πράγματα για τα οποία είσαστε ευγνώμων αυτή τη χρονιά, είμαι βέβαιος ότι θα διαπιστώσετε ότι η ζωή σας δεν είναι τόσο αρνητική όσο νομίζετε ότι είναι.

 

 

του Νικόλα Ουρανού

Leave a Reply

Your email address will not be published.