Γιατί ο Βαν Γκογκ έκοψε το αυτί του και πού βρίσκεται το διάσημο κρεβάτι του

Γιατί ο Βαν Γκογκ έκοψε το αυτί του και πού βρίσκεται το διάσημο κρεβάτι του

Νέα στοιχεία για τη ζωή του Βαν Γκογκ φέρνει στη δημοσιότητα μία έρευνα για τη ζωή του διάσημου ζωγράφου στην Προβηγκία, στη νότια Γαλλία. Στο βιβλίο «Studio of the South: Van Gogh in Provence», ο ιστορικός τέχνης Martin Bailey αποκαλύπτει πως το κρεβάτι από «το δωμάτιο» (1888) φαίνεται να άντεξε στον χρόνο, ενώ δίνει μια νέα θεωρία γιατί ο Βαν Γκογκ έκοψε το αυτί του.

Ο πίνακας «το δωμάτιο» συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο προσωπικούς πίνακες του ζωγράφου, προσφέροντας μία σπάνια ματιά στη ζωή του καλλιτέχνη, στην Αρλ. Σύμφωνα με το βιβλίο, ένας απόγονος του Βαν Γκογκ φαίνεται πως δώρισε το κρεβάτι που απεικονίζεται στο έργο σε μία κοινότητα κοντά στο Arnhem της Ολλανδίας, μετά την απελευθέρωσή της το 1945.

Ο Βαν Γκογκ αγόρασε αρχικά το κρεβάτι τον Σεπτέμβριο του 1888, μαζί με ένα ακόμα κρεβάτι, πριν έρθει ο Γκωγκέν να μείνει μαζί του στο Κίτρινο Σπίτι στην Αρλ. Μετά την αυτοκτονία του το 1890, το κρεβάτι πέρασε τελικά στη χήρα του αδελφού του, Jo, που το έφερε πίσω στην Ολλανδία για να το χρησιμοποιήσει σε ένα μικρό ξενώνα. Εκεί ο Bailey έχασε τα ίχνη του, μέχρι που ανακάλυψε ένα γράμμα από το 1937: μια απάντηση από τον ανιψιό της Jo σε ένα αίτημα από ένα μουσείο που θα άνοιγε στο Κίτρινο Σπίτι, για να δανειστούν έργα. «Θα μπορούσα να σας δώσω το κρεβάτι, το οποίο εμφανίζεται στον πίνακα», αναφερόταν στο γράμμα.

1086490_950526_vincent-s-bedroom-in-arles-1889-1

Το μουσείο δεν άνοιξε τελικά ποτέ, αλλά ο Bailey επικοινώνησε με τον απόγονο του Βαν Γκογκ που είχε γράψει το γράμμα, ο οποίος θυμήθηκε πως είχε τελικά δωρίσει το κρεβάτι σε κατοίκους κοντά στο Arnhem το 1945, σε μία μικρή πόλη που προσδιορίστηκε ως η Boxmeer. Ο συγγραφέας πιστεύει πως το κρεβάτι βρίσκεται ακόμα εκεί, χωρίς οι ιδιοκτήτες του να γνωρίζουν την αξία του. Το μουσείο Βαν Γκογκ, έκανε γνωστό μετά τις αποκαλύψεις, ότι θα ήταν ενδιαφέρον αν βρεθεί όντως το κρεβάτι και θα παρακολουθεί από κοντά τις έρευνες.

Το βιβλίο δίνει επίσης μία νέα θεωρία γιατί ο ζωγράφος έκοψε το αυτί του, αμφισβητώντας τον δημοφιλή ισχυρισμό πως το έκοψε με ξυράφι αφότου διαπληκτίστηκε με τον Γκωγκέν. Η νέα έρευνα υποστηρίζει ότι έκοψε το αυτί του αφότου έμαθε ότι ο αδερφός του Theo, ο έμπιστός του και βασικός οικονομικός υποστηρικτής του, ετοιμαζόταν να παντρευτεί.

Ήταν γνωστό πως η είδηση του γάμου είχε στενοχωρήσει τον ζωγράφο, αλλά εκτιμούσαν πως έμαθε τα νέα μετά το περιστατικό με το κόψιμο του αυτιού. Ωστόσο, ο Bailey βρήκε στοιχεία που δείχνουν ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Βαν Γκογκ έμαθε τα νέα από ένα γράμμα του αδερφού του που παραδόθηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 1888. Αργότερα την ίδια μέρα υπήρξε όντως ένας διαπληκτισμός με τον Γκωγκέν, αλλά το έναυσμα για να κόψει το αυτί ήταν τα νέα του γάμου, ισχυρίζεται ο Bailey.

Ο συγγραφέας διαπίστωσε ότι ο Theo είχε ήδη γράψει στη μητέρα του, ζητώντας την άδειά της να παντρευτεί, και ότι η μέλλουσα σύζυγός του είχε γράψει στον μεγαλύτερο αδερφό της, ο οποίος απάντησε με ένα τηλεγράφημα συγχαρητηρίων που έφτασε στις 23 Δεκεμβρίου. Ο Bailey είναι βέβαιος ότι ο Theo έγραψε και στον αδερφό του την ίδια στιγμή, και ότι η είδηση βρισκόταν στην επιστολή που παραδόθηκε στο περίφημο Κίτρινο Σπίτι στην Αρλ, επίσης, στις 23.

Το ίδιο βράδυ, ο Βαν Γκογκ πήρε το ξυράφι, έκοψε το αυτί του και στη συνέχεια το τύλιξε σε ένα χαρτί και αιμορραγώντας, πήγε στον αγαπημένο του οίκο ανοχής και το χάρισε σε μία γυναίκα.

Πηγή: www.lifo.gr  (Guardian, Independent )

Leave a Reply

Your email address will not be published.