Γιατί ο Πούτιν δεν χαμογελάει ποτέ;

Γιατί ο Πούτιν δεν χαμογελάει ποτέ;

Μπορεί σήμερα, Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, να είναι η Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου και ο Βλάντιμιρ Πούτιν να γιορτάζει τα γενέθλιά του, όμως οι πιθανότητες να δούμε τον Ρώσο πρόεδρο να χαμογελά είναι ελάχιστες. Εξάλλου είναι γνωστός για το μόνιμο σοβαρό ύφος που έχει στις φωτογραφίες.

Παρότι η απουσία χαμόγελου από το πρόσωπό του θα μπορούσε να συσχετιστεί με την επιθυμία του -ως ηγέτης μιας αχανούς χώρας- να δείχνει επιβλητικός, η Ακαδημία Επιστημών της Πολωνίας δημοσίευσε πρόσφατα μια έρευνα που εξηγεί ότι η πολιτική κατάσταση της χώρας τους ίσως διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην στάση του αυτή.

Σύμφωνα με την έρευνα, μια κοινωνία που χαμογελά λιγότερο ίσως σχετίζεται με το πως αντιμετωπίζει την λεγόμενη «αποφυγή της αβεβαιότητας», δηλαδή το γεγονός ότι το μέλλον δεν μπορεί ποτέ να είναι γνωστό. Η αβεβαιότητα φέρνει άγχος και ο τρόπος με τον οποίο μια κουλτούρα το διαχειρίζεται, σχετίζεται με το πόσο χαμογελαστοί είναι οι άνθρωποι που την ακολουθούν. Με λίγα λόγια, το χαμόγελο αποτελεί δείκτη της αισιοδοξίας ενός λαού.

Για την Ελλάδα δεν υπάρχει βαθμολογία σχετικά με το πόσο καλά διαχειρίζεται το άγχος της αβεβαιότητας. Όμως στοιχεία δείχνουν πως η χώρα μας βρίσκεται σχετικά χαμηλά στην λίστα με τους πιο χαμογελαστούς λαούς. Αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στις οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων ετών, αλλά ίσως και στις πολιτικές υποσχέσεις (πχ περί εξόδου από τα μνημόνια) που δεν τηρήθηκαν ποτέ. Οι Έλληνες δεν ξέρουμε σε τι να ελπίζουμε, ενώ σήμερα, Παρασκευή, ο Πολ Τόμσεν χαρακτήρισε την ελληνική οικονομία «μη επιδιορθώσιμη».

Πηγή: http://www.huffingtonpost.gr/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.