Γιατί ο κόσμος έχει πάθει τέτοια εμμονή με τα minions;

Λίγο πριν την κυκλοφορία της ταινίας «Minions», η οποία βγαίνει στις 10 Ιουλίου στην Αμερική (στην Ελλάδα θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο), ας δούμε λίγο τι ακριβώς συμβαίνει με τη «μόδα» των Minions. Γιατί, σε περίπτωση που δεν το έχετε πάρει χαμπάρι, είναι παντού.

«Οι άνθρωποι μου τα στέλνουν συνέχεια», είπε την προηγούμενη εβδομάδα ο Pierre Coffin, o δημιουργός αυτών των μικρών, κίτρινων πλασμάτων, στην αμερικάνικη έκδοση της Huffington Post. «Έχει φτάσει να είναι λίγο υπερβολικό».

11220805_874057362644208_3756094510981025508_n

Η απίστευτη δημοτικότητα που απέκτησαν μέσα σε ένα βράδυ τα Minions δεν θα μπορούσε να μην έχει γίνει αντιληπτή από τον Coffin, ο οποίος χαρίζει τη φωνή του στα βασικά Minions-πρωταγωνιστές και έχει εργαστεί ως έτερος σκηνοθέτης στο franchise του «Εγώ, ο Απαισιότατος».

«Υπάρχει πολύ κίτρινο και μπλε εκεί έξω. Δεν μπορώ να βγω στο δρόμο πλέον χωρίς να δω ένα παιδί με ένα σακίδιο, ένα T-shirt ή κάτι άλλο σχετικό με τα Minions» σχολιάζει. Ο Coffin όμως έχει ανάμεικτα συναισθήματα για αυτή την εμμονή του κόσμου, τόσο στο διαδίκτυο όσο και στη πραγματική ζωή.

«Είναι η υπερβολική διαφήμιση; Σχεδόν ανησυχώ πως ο κόσμος θα απογοητευτεί (από την ταινία) μόλις δει όλα αυτά τα πράγματα. Είναι σαν να δημιουργούν ασυνείδητα υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες».

Όντως, δεν είναι εύκολο να μείνεις ανεπηρέαστος από την καταιγιστική επίδραση που έχουν τα Minions στους ανθρώπους. Θεωρητικά, μπορείς να τα αποφύγεις αν δεν κάνεις παρέα με μικρά παιδιά. Έλα όμως που τα Minions είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να «πιάνουν» και τους ενήλικες. Και όλους όσους τρώνε μπανάνες. Γενικά ο κόσμος λατρεύει τα Minions.

Για την ακρίβεια, δεν είμαστε και τόσο σίγουροι πως τα Minions μπορούν να θεωρηθούν meme. Τα meme φτιάχνονται συνήθως με κάποιους άτυπους κανόνες ώστε να πουν μια σύντομη ιστορία ή να παρουσιάσουν κάποιο συγκεκριμένο, κοινό συναίσθημα. Τα meme των Minions, όμως, δεν είχαν ποτέ την παραμικρή συνέπεια. Η λειτουργικότητά τους δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα.

10385488_653904288044672_6790203994142171093_n

Μήπως είναι emoji; Μήπως απλά βρίσκονται εκεί για να δώσουν λίγο χιούμορ σε ένα αστείο που, μόνο του, θα ήταν απλά άνοστο;

Τουλάχιστον, μπορούμε να συνοψίσουμε όλα όσα ξέρουμε για αυτά με σχετική ευκολία. Αναδύθηκαν από τον ωκεανό της Κρητιδικής περιόδους -αν και το αρχικό σενάριο τα ήθελε να έχουν εξελιχθεί από κρόκους αυγών- για να υπηρετούν σατανικούς ανθρώπους επί χιλιετίες. Πριν, βέβαια, γνωρίσουν τρία μικρά, ορφανά κορίτσια που κατάφεραν να βγάλουν την καλοσύνη από μέσα τους.

Αυτή είναι και η βάση της νέας τους ταινίας: μικροί «μπράβοι» που τρέχουν πίσω από άθλιους άρχοντες του κακού για να τους βοηθούν στα απαίσια σχέδιά τους, στο ρου τη ιστορίας. Λίγο «σκοτεινό» σενάριο αν το καλοσκεφτούμε, αν και οι δημιουργοί της ταινίας άφησαν απ’ έξω τις λεπτομέρειες που θα κατέστρεφαν την εικόνα των Minions. Δείτε το έτσι: θα εξακολουθούσατε να ποστάρετε φωτογραφίες των Minions στα κοινωνικά δίκτυα και να ξεκαρδίζεστε με τις γκριμάτσες τους, αν ξέρατε πως είχαν βοηθήσει τον Ιούδα να προδώσει τον Χριστό; Ή αν είχαν βοηθήσει τον Χίτλερ να ανέλθει στην εξουσία;

Ίσως να αγαπάμε τα Minions επειδή μας θυμίζουν τους εαυτούς μας. Ή μια σατανική εκδοχή του εαυτού μας.

«Είναι πολύ στιλιζαρισμένοι και ξεχωριστοί χαρακτήρες» λέει ο Kyle Balda, συν-σκηνοθέτης της ταινίας στο Hollywood News «η συμπεριφορά τους όμως είναι αρκετά ανθρώπινη, ώστε να μπορείς να συμπάσχεις μαζί τους και να προβάλεις τον εαυτό σου πάνω τους εύκολα».

Τα Minions είναι εύπλαστα και αμέτρητα (οι φαν έχουν υπολογίσει πως υπάρχουν περισσότερα από 10.000) ώστε να μπορούν να καλύψουν το πλήρες φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων. Επίσης, ο Coffin τόνισε πως είναι πολύ εύκολο να σχεδιαστούν -πεταχτά μάτια, στρογγυλό σώμα, μια φόρμα. Έτσι, μπορούν να κάνουν οτιδήποτε θέλεις. Οτιδήποτε.

Ο Coffin, ωστόσο, δεν νοιάζεται ιδιαίτερα για το αν οι δημιουργίες του χρησιμοποιούνται ως φερέφωνα για να στέλνουν μηνύματα που δεν έχουν καμία σχέση με την αρχική τους ιδέα. «Όσο έχουν χιούμορ, δεν με ενοχλεί. Αν γίνει ρατσιστικό και βίαιο, εκεί τραβάω τη γραμμή», λέει στη HuffPost. Απ’ ότι φαίνεται, λοιπόν, οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος στην κυριαρχία των Minion στο ίντερνετ, είμαστε εμείς οι ίδιοι.

«Είμαι πολύ Ευρωπαίος, οπότε είμαι πολύ απαισιόδοξος», λέει ο Coffin γελώντας. «Ελπίζω μόνο να μην κουράσουν τον κόσμο».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.