Γιατί κλαίμε τελικά; H απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο φαντάζεστε

Είτε βάζετε τα κλάματα συχνά επειδή παρακολουθείτε συγκινητικές σκηνές από ταινίες, είτε επειδή είστε ευάλωτοι στα πειράγματα και την αυστηρή κριτική των άλλων, ένα είναι το δεδομένο: Ότι τα δάκρυά σας επιτελούν μια πολύ σπουδαία λειτουργία.

Τι μας κάνει να κλαίμε;

the lion king film

Μήπως όταν βλέπετε κορυφαίες δραματικές σκηνές, όπως για παράδειγμα αυτή με τον θάνατο του Μουφάσα από τον «Βασιλιά των Λιονταριών», τα δάκρυά σας «βαράνε» υπερωρίες; Μήπως τα χείλη σας αρχίζουν να τρέμουν όταν αντικρίζετε ένα ζωάκι ή ένα όμορφο μωρό;

Μπορεί πάλι να μην έχετε κλάψει πότε στη ζωή σας γιατί είστε «νεκροί» συναισθηματικά.

Προτού όμως βιαστείτε να κοροϊδέψετε κάποιον που κλαίει θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το κλάμα είναι μια απόλυτα φυσική ανατομική λειτουργία. Oι σπαραγμοί μάλιστα μπορεί να είναι και καθαρτικοί πολλές φορές.

Αλλά έχοντας ως δεδομένο ότι ο κάθε άνθρωπος ξεσπάει διαφορετικά, ποια είναι τα κοινά σημεία που έχουμε όλοι μας όταν κλαίμε; Και κατά πόσο επιτελούν τα δάκρυά μας μια σημαντική λειτουργία;

Ε λοιπόν… ναι τα δάκρυά μας «δουλεύουν» για εμάς και μερικές φορές είναι λυτρωτικά. Εξαρτάται λοιπόν και από το είδος των δακρύων.

Στο βίντεο που ακολουθεί από το Life Noggin περιγράφεται η διαδικασία μέσω της οποίας κάθε είδος δακρύου επιτελεί μια διαφορετική λειτουργία.

 

Όπως αναφέρει το Life Noggin υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη δακρύων: τα βασικά, τα αντανακλαστικά και τα συναισθηματικά που ενεργοποιούνται από διαφορετικά ερεθίσματα αλλά όλα έχουν την ίδια μορφή.

1. Συναισθηματικά δάκρυα

Το γνωρίζουμε καλά αυτό το είδος δακρύων. Είναι αυτό το είδος δακρύων που εμφανίζεται κάθε φορά που ένα σκυλί πεθαίνει σε μία ταινία ή κάθε φορά που κάποιος μας ρωτάει αν είμαστε καλά – ενώ δεν είμαστε.

tears

Το βίντεο ξεκινά εξηγώντας τι συμβαίνει στο μεταιχμιακό σύστημα (limbic system) και στον ιππόκαμπο  του εγκεφάλου κάθε φορά που ένα έντονο συναίσθημα ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα.

Η ορμόνη που δεν μπορείς να ελέγξεις

«Αυτή η ορμόνη κάνει την καρδιά σου να χτυπάει όλο και πιο γρήγορα, τον ιδρώτα σου να κυλάει και τα δάκρυά σου το ίδιο»

Πρόκειται για την αδρενοκορτικοτρόπος ορμόνη γνωστή και ως φλοιοεπινεφριδιοτρόπος ή κορτικοτροπίνη, ένα φυσικό παυσίπονο μέσω του οποίου νιώθεις κάπως ανακουφισμένος κάθε φορά που ξεσπάς σε κλάματα. Αλλά αυτό συμβαίνει μόνο με τα συναισθηματικά δάκρυα.

Εκτός από αυτό όμως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα συναισθηματικά δάκρυα ίσως αποτελούν κατάλοιπα της εξελικτικής μας ιστορίας. Παρόλο που δεν έχει αποσαφηνιστεί γιατί το σώμα μας αντιδράει κατά αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι μέσω του κλάματος εμφανιζόμαστε πιο ευάλωτοι και υποτακτικοί σε κάποιον που θέλει να μας επιτεθεί.

cry

«Επιπλέον εκφράζοντας τα συναισθήματά μας μπορούμε πιο εύκολα να λάβουμε τη βοήθεια φίλων, της οικογένειας ή ακόμη και ενός περαστικού».

2. Τα βασικά δάκρυα

Ανάμεσα στον βολβό του ματιού και στις βλεφαρίδες μας βρίσκεται ο δακρυϊκός αδένας. Αυτά τα τμήματα του ματιού παράγουν και στεγνώνουν τα δάκρυα και έργο τους είναι να κρατούν υγρό τον κερατοειδή χιτώνα.

3. Τα αντανακλαστικά δάκρυα

onions

Εμφανίζονται όταν μπαίνει στα μάτια σας καπνός ή όταν καθαρίζετε κρεμμύδια.

«Όταν συμβαίνει αυτό ο κερατοειδής στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλο ζητώντας του περισσότερη ενυδάτωση. Και τότε κλαίμε.
Αυτά τα δάκρυα αποτελούνται περισσότερο από νερό.

Πηγή: http://www.huffingtonpost.gr/ (Mirror)

Leave a Reply

Your email address will not be published.