Γιατί αγαπάω τα 80’s

Δεν έχω καμία πρόθεση να αμφισβητήσω την αξία της δεκαετίας του ’60, ήταν αυτή που παρουσίασε τα μεγαλύτερα μουσικά κινήματα που καθόρισαν το μέλλον της μουσικής μέχρι και τις μέρες μας.

Όμως αυτή η δεκαετία είναι πια τόσο απομακρυσμένη στον χρόνο που τολμώ να πω ότι η δεκαετία του ’80 γεμίζει περισσότερο τις ανάγκες μου όταν θέλω να στραφώ στο παρελθόν.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ασχολούμαι στο site apotis4stis5.com με διάφορα αφιερώματα.

Στην δεκαετία του ’80 αυτό που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ραδιοφωνικής εκπομπής στην ΕΡΤ αφιερώσαμε μεγάλο μέρος στην έκρηξη του New Wave και την άνοδο του εναλλακτικού ροκ που έδωσε νέα πνοή σε ένα είδος που είχε ήδη αρχίσει  να αισθάνεται την υποχώρηση μέσω του ανταγωνισμού με την ποπ και την χορευτική μουσική.

Ονόματα όπως οι Siouxsie and The Banshees, Smiths, New Order, Simple Minds, Cure, Magazine, Echo and The Bunnymen, The Fall, Depeche Mode και δεκάδες άλλα από την Βρετανία, μαζί με Sonic Youth, Talking Heads, R.E.M., Violent Femmes, Pixies, Dream Syndicate κα από την Αμερική, τον Nic Cave, αγαπήθηκαν από τους ακροατές της εκπομπής και ανανέωσαν το ενδιαφέρον μας για την μουσική.

To καθαρό ροκ μέσα στην δεκαετία του ’80 συνέχισε να μεγαλουργεί με ονόματα όπως οι Dire Straits, οι Pink Floyd, ο Bruce Springsteen, οι U2, οι Police που ισορροπούσαν μεταξύ ποπ, ροκ, New Wave και έδιναν την τάση σε πολλά άλλα ονόματα της εποχής, ο Tom Petty και όλοι όσοι είχαν ξεκινήσει από την δεκαετία του ’70, μας χάρισαν σημαντικές στιγμές.

To χαρντ ροκ είχε μία από τις καλύτερες δεκαετίες του, με Iron Maiden, Metallica στους πρώτους τους δίσκους,  οι Guns ‘N’ Roses που προετοίμασαν την έκρηξη του ροκ στην δεκαετία του ’90, αλλά και το ποπ μέταλ των Def Leppard, οι Whitesnake που βοήθησε στο να συνεχίσουν να αγαπούν οι νέοι το είδος.

Το Hip Hop ήταν ιδιαίτερα δυνατό με Run DMC, Beastie Boys, LL Cool J, NWA, Public Enemy και μαζί με το παραδοσιακό R & B που εκπροσωπούσαν ονόματα όπως οι Rick James, Prince, Kool and The Gang, Anita Baker, Luther Vandross, Sade, δημιούργησαν ήχους που οι επιρροές τους φτάνουν μέχρι τις μέρες μας.

Τέλος η ποπ γνώρισε την αποθέωση μέσα στην δεκαετία του ’80 με πολλά μεγάλα ονόματα όπως οι Michael Jackson, Madonna, Whitney Houston, Janet Jackson, George Michael, Pet Shop Boys, Phil Collins που ήταν πάντα σε διαφορετικό μουσικό δρόμο από αυτόν του Peter Gabriel, δημιούργησαν μαζί με πολλούς άλλους ένα μεγάλο κομμάτι από τις αναμνήσεις όλως αυτών που είναι μεγαλύτεροι από 25 ετών, και αναφέρω τα 25 γιατί συνήθως τα τραγούδια κάθε δεκαετίας έχουν μερικά χρόνια ζωής και αγγίζουν αυτούς που γεννιούνται αργότερα.

Γιάννης Πετρίδης

news247.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.