Για τέσσερα χρόνια θα σιγήσει το Big Ben

Για τέσσερα χρόνια θα σιγήσει το Big Ben

Η καμπάνα του Big Ben, του γνωστού πύργου του ρολογιού στο βρετανικό κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ, από το μεσημέρι της 21ης Αυγούστου θα σταματήσει να χτυπά για τέσσερα χρόνια, όσο θα διαρκέσουν οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης, όπως ανακοίνωσε η Βουλή των Κοινοτήτων.

Τα μεγάλα σφυριά που χτυπούν την τεράστια καμπάνα των 3,7 τόνων κάθε ώρα σχεδόν αδιάκοπα εδώ και 157 χρόνια θα αποσυνδεθούν από το ρολόι και θα κλειδώσουν, αλλά θα συνεχίσουν να ηχούν για σημαντικά γεγονότα όπως ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς.

Το 1976 είχε σταματήσει να χτυπά για εννέα μήνες και για έξι εβδομάδες το 2007, για λόγους συντήρησης.

Ο επιστάτης του Μεγάλου Ρολογιού Στιβ Τζαγκς καλεί το κοινό να βρεθεί την επόμενη Δευτέρα το μεσημέρι στην Πλατεία του Κοινοβουλίου για να ακούσει για τελευταία φορά το Big Ben.

O Πύργος Ελίζαμπεθ, ήδη περιβεβλημένος με σκαλωσιές, είναι το πιο πολυφωτογραφημένο μνημείο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο πλαίσιο της ανακαίνισης, το ρολόι που φιλοξενεί το Big Ben θα αποσυναρμολογηθεί και κάθε ένας από τους μηχανισμούς του θα εξετασθεί και θα συντηρηθεί, οι τέσσερις δίσκοι του θα καθαριστούν και θα επιδιορθωθούν, το σιδερένιο πλαίσιο και οι δείκτες θα ανανεωθούν.

Ένας από τους δίσκους του ρολογιού θα παραμένει σε λειτουργία για να δείχνει σιωπηλά την ώρα. Θα κινείται με ηλεκτρικό μηχανισμό μέχρι την αποκατάσταση του παραδοσιακού μηχανισμού του ρολογιού.

Όλες οι άλλες καμπάνες που χτυπούν κάθε 15 λεπτά θα μείνουν επίσης σιωπηλές κατά τη διάρκεια των εργασιών που θα ολοκληρωθούν το 2021, όταν ο γνωστός ήχος του Big Ben θα ακουστεί και πάλι.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.