Γεροβασίλη: Στη ΝΔ θέλουν με πάθος την εξουσία. Δικαίωμά τους. Ας περιμένουν όμως…

Γεροβασίλη: Στη ΝΔ θέλουν με πάθος την εξουσία. Δικαίωμά τους. Ας περιμένουν όμως…

Διαψεύδει τα σενάρια πρόωρων εκλογών η κυβερνητική εκπρόσωπος σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών.

«Σενάρια κυκλοφορούν από το πρώτο 24ωρο οπότε ανέλαβε καθήκοντα αυτή η κυβέρνηση με εντολή του ελληνικού λαού. Το θεατρικό έργο με τίτλο «αριστερή παρένθεση» έχει παίξει σε τόσες εκδοχές, ώστε πλέον, δύο χρόνια μετά την πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έπαψε να πουλάει εισιτήρια», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσθέτει: «Η αλήθεια είναι απλή. Στη ΝΔ θέλουν με πάθος την εξουσία. Δικαίωμά τους. Ας περιμένουν όμως. Έτσι λειτουργεί η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία».

 

Η ελάφρυνση του χρέους

Η κ. Γεροβασίλη αναφέρεται και στο ζήτημα του χρέους και σημειώνει ότι το θέμα της ελάφρυνσης έχει ήδη μπει σε τροχιά, έχοντας συμφωνηθεί μία δέσμη μέτρων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο και την ίδια ώρα βελτιώνονται και οι συσχετισμοί στο εσωτερικό της ΕΕ. «Διευρύνονται οι αντίθετες στη λιτότητα και το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο φωνές, εντός Ευρώπης. Και μετά την πολλοστή παραδοχή εσφαλμένων επιλογών από την πλευρά του ΔΝΤ, πιστεύουμε ότι οι συσχετισμοί θα βελτιώνονται σταδιακά στην επόμενη περίοδο. Σε αυτήν ακριβώς την αλλαγή συσχετισμών προσβλέπαμε, την επιδιώξαμε και συνεχίζουμε να επιδιώκουμε, και, όπως όλα δείχνουν, θα δικαιωθούμε», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

 

Η κοινωνική πολιτική

Ερωτηθείσα αν η κυβέρνηση θα προωθήσει «αντισταθμιστικά» στα μέτρα για τις συντάξεις και το φορολογικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισημαίνει ότι η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης ξετυλίγεται από την ημέρα που ορκίστηκε. «Όπως ακριβώς είχαμε περιγράψει και δεσμευτεί στις εκλογές του Σεπτέμβρη, προχωρήσαμε άμεσα με πολιτικές ανακούφισης των ασθενέστερων και αντισταθμιστικά, προς τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, μέτρα. Θυμίζω για παράδειγμα την επέκταση της κάρτας σίτισης, το κοινωνικό τιμολόγιο, τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων και κυρίως τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας», αναφέρει η κ. Γεροβασίλη και επισημαίνει ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στο περασμένο ΚΥΣΟΙΠ δέσμη από κρατικές μέριμνες ειδικά για όσους έχασαν την παροχή του ΕΚΑΣ, οι οποίες είναι και δημοσιευμένες. Ο σχεδιασμός, όπως υπενθυμίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος, περιλαμβάνει επτά πυλώνες: υγεία, κοινωνική ασφάλιση, αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης, προστασία της εργασίας, αντιμετώπιση της ανεργίας, στέγαση και παιδεία. «Όλες εκείνες οι πρόνοιες, που ήδη βρίσκονται σε ισχύ, ενισχύονται. Άλλες ξεκινούν την προσεχή περίοδο και θα ενισχυθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Όπως π.χ. το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, η ανασύσταση της πρωτοβάθμιας υγείας με τις τοπικές μονάδες της γειτονιάς, η επαναφορά της σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων, η αξιοποίηση αδιάθετης δημόσιας περιουσίας για στέγαση, ακόμη και η ίδρυση νέων ειδικών σχολικών μονάδων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ας μην ξεχνάμε τέλος, ότι οι μειώσεις κατά 15% στο τιμολόγιο της ΔΕΗ, για συνεπείς καταναλωτές, ισχύουν ήδη από 1ης Ιουλίου», αναφέρει η Όλγα Γεροβασίλη και προσθέτει: «παρά τις υπαρκτές δυσκολίες, και τον πόλεμο που δεχόμαστε, αυτή η κυβέρνηση θα δικαιώσει την επιλογή που έκαναν οι πολίτες».

 

Η συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες

Με αφορμή την θέση που πήραν οι ΑΝΕΛ στο ζήτημα της ανέγερσης του ισλαμικού τεμένους, η κυβερνητική εκπρόσωπος ερωτάται για την ενδοκυβερνητική κατάσταση. «Οι όροι της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ είναι σαφείς και προγραμματικοί. Ουδέποτε, ωστόσο, ταυτιστήκαμε σε όλες τις παραμέτρους. Είμαστε διαφορετικά κόμματα και προερχόμαστε από άλλες ιδεολογικές μήτρες. Ωστόσο, η συνοχή της κυβέρνησης δεν βασίζεται απλά στο οικονομικό πρόγραμμα, αλλά και σε μία σειρά άλλων βασικών πολιτικών προταγμάτων, στα οποία συμπορευόμαστε. Όπως η πάταξη της διαφθοράς, το σπάσιμο των συμφερόντων και το ξερίζωμα της διαπλοκής που δηλητηριάζει για δεκαετίες την πολιτική ζωή της χώρας», απαντά η Όλγα Γεροβασίλη.

 

Για ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι η κ. Γεροβασίλη επισημαίνει πως ενώ σήμερα όποιος προσδιορίζεται ως Κεντρώος βλέπει το αδιέξοδο των νεοφιλελεύθερων επιλογών, αυτό δεν ισχύει ούτε για το ΠΑΣΟΚ, ούτε για το Ποτάμι. «Δύο κόμματα χωρίς σαφή προσανατολισμό και με μία εικόνα συχνά αντίθετη με την ευρωομάδα στην οποία ανήκουν. Οι αλλοπρόσαλλες επιλογές τους και οι αλληλοσυγκρουόμενες ομάδες στο εσωτερικό τους, δεν επιτρέπουν την διαμόρφωση αξιόπιστου πολιτικού λόγου. Συχνά δε, επιλέγουν να γίνονται ουρά της πιο συντηρητικής και παλαιοκομματικής Νέας Δημοκρατίας. Συνεπώς, έως ότου αποκτήσουν διακριτή πολιτική ταυτότητα και αξιοπιστία, κάθε συζήτηση θα είναι προβληματική», απαντά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

 

Η Ένωση Κεντρώων

Στην ερώτηση αν η Ένωση Κεντρώων αποτελεί εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Γεροβασίλη αναφέρει πως σε επί μέρους θέματα η Ένωση Κεντρώων συγκλίνει με την κυβέρνηση, υπάρχουν όμως και πολλά όπου τους χωρίζει άβυσσος. «Ο κ. Λεβέντης δηλώνει ότι επιθυμεί, και είναι σταθερός σε αυτό, μία κυβέρνηση τεχνοκρατών. Κάτι που επίσης θα παραμείνει ως σενάριο. Από εκεί και πέρα, πράγματι σε επιμέρους θέματα, όπως ο εκλογικός νόμος, οι τηλεοπτικές άδειες και στα θεσμικά, η Ε.Κ. συγκλίνει με την πολιτική της κυβέρνησης. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα όπου μας χωρίζει άβυσσος», δηλώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

 

«Το πολιτικό αδιέξοδο της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη πιο εμφανές από ποτέ»

Κληθείσα να σχολιάσει την κριτική που διατυπώνει εσχάτως η ΝΔ κατά της κυβέρνησης στο πεδίο της ασφάλειας, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι το πολιτικό αδιέξοδο της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη είναι πιο εμφανές από ποτέ. «Προσπαθούν να κρύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις για την εργασία, την οικονομία, την κοινωνική πρόνοια και την προσήλωσή τους στην πιο ακραία νεοφιλελεύθερη γραμμή. Πόνταραν λοιπόν στην αποτυχία τόσο του κυβερνητικού προγράμματος, όσο και των διαπραγματεύσεων. Έχασαν και στα δύο», αναφέρει και σημειώνει: «Πέρασαν στη συνέχεια από μία περίοδο απαίτησης να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Αφού και αυτή η επιλογή αποδείχτηκε ατελέσφορη, η Νέα Δημοκρατία επιστρέφει στις παλιές δοκιμασμένες συνταγές, «νόμου και τάξης». Δηλαδή, στο πιο συντηρητικό και σκληρά δεξιό προφίλ. Δοκιμασμένο -και αποτυχημένο- ήδη από τη διακυβέρνηση Σαμαρά».

Η κ. Γεροβασίλη υπογραμμίζει επίσης ότι «η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη έχει καταντήσει ένα γερασμένο, οικονομικά χρεωκοπημένο και ιδεολογικά ηττημένο κόμμα. Όσο περισσότερες οι αντιπολιτευτικές κορώνες της και η επίδειξη δεξιού λαϊκισμού, τόσο μεγαλύτερη η αφωνία της στα ουσιώδη της πολιτικής και το μέλλον της χώρας».

«Για πρώτη φορά μπαίνει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο»

Ερωτηθείσα για το ζήτημα της αδειοδότησης των καναλιών, η κυβερνητική εκπρόσωπος τονίζει ότι « για πρώτη φορά μπαίνει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Για πρώτη φορά ακολουθείται μία τόσο διαφανής διαδικασία αδειοδότησης. Για πρώτη φορά καλούνται οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ να πληρώσουν για τη χρήση ενός δημόσιου αγαθού».

Όλα αυτά προκαλούν πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία, αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι η ΝΔ «συνεχίζει να συντηρείται από τις σχέσεις της με ένα δαιδαλώδες σύστημα διαπλοκής, το οποίο σπάει αυτή η κυβέρνηση. Κι αυτό ακριβώς την ενοχλεί».

Για δε τα περί «αυταρχισμού» της κυβέρνησης, δηλώνει πως μόνο θυμηδία προκαλούν, όταν εκστομίζονται από ανθρώπους που έβαλαν λουκέτο -κυριολεκτικά- στη δημόσια τηλεόραση, χωρίς να κρύβουν ότι το έκαναν επειδή ήταν «υπερβολικά πλουραλιστική» για τα γούστα τους.

Μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Στο ερώτημα αν θα πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις ή ανακοινώσεις στον τομέα πάταξης της φοροδιαφυγής, η κυβερνητική εκπρόσωπος δηλώνει ότι οι εξελίξεις ήδη συμβαίνουν, είναι συνεχείς και πολυεπίπεδες. Από τα μεγάλα ζητήματα του αδήλωτου χρήματος με τις διάφορες «λίστες Λαγκάρντ», ως και την τήρηση της φορολογικής νομιμότητας στις καθημερινές συναλλαγές. «Θυμίζω ότι το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με τη φορολογία, αλλά και με τα λογής λαθρεμπόρια με τεράστιους τζίρους. Ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα, ο έλεγχος του Σ.Δ.Ο.Ε στην Κρήτη, όπου σε μία και μόνη περίπτωση παραγωγού αλκοολούχων ποτών οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι αγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ. Δυστυχώς, υφίσταται εκτεταμένη παραβατικότητα. Είναι τιτάνιο το έργο των αρχών και προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας. Γι’ αυτό και θα στηριχθούν με όλες μας τις δυνάμεις», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Το προσφυγικό

Ερωτηθείσα αν η κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο αύξησης των προσφυγικών ροών στα ελληνικά νησιά με δεδομένο και τον πόλεμο δηλώσεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ της τουρκικής ηγεσίας και των Βρυξελλών, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρει ότι η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία αναμενόμενα προκάλεσε εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της γείτονος χώρας, όσο και στις διεθνείς της σχέσεις. «Η ελληνική κυβέρνηση τις παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αυτή συνεχίζει να εφαρμόζεται κανονικά. Η ελληνική πολιτεία τηρεί τα συμφωνηθέντα και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ακόμη και πιθανά απρόοπτα. Αν και, όσο περνούν οι εβδομάδες και εκτονώνεται η κατάσταση, δεν φαίνεται αλλαγή των δεδομένων», επισημαίνει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Leave a Reply

Your email address will not be published.