Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη

 

 

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη δηλώνει στο CNBC ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπουμ. «Στο τελευταίο εξάμηνο με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η εμπιστοσύνη εξαφανίστηκε εντελώς. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια σοβαρή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη. Νομίζω ότι αυτό είναι το σημείο κλειδί, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, των παραγωγών, των επενδυτών», υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ από τη συνάντηση του G20 στην Άγκυρα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο επικεφαλής του Eurogroup ήταν ένα από τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριπτε όλες τις θεμελιώδεις αρχές της ευρωζώνης, πράγμα που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό.

«Στο τέλος η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε ότι θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη και ότι θα δεσμευθεί σε ένα βασικό πρόγραμμα, το οποίο χρειάζεται. Αν με ρωτήσετε αν η εμπιστοσύνη έχει επανέλθει θα σας απαντήσω ότι είναι λίγο πρόωρο να το πω. Θα απαιτήσει χρόνο», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος τόνισε πως το πρόγραμμα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

«Δεν πιστεύω ότι οι όροι του προγράμματος είναι δρακόντιοι. Το πρόγραμμα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, της διοίκησης, του ιδιωτικού τομέα.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως αν ο Τσίπρας επανεκλεγεί θα μπορέσει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Είχαμε πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις το τελευταίο εξάμηνο και πολλές φορές ο μόνος τρόπος για να αρθεί το αδιέξοδο ήταν να σηκώσω το τηλέφωνο και να καλέσω τον Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμισε.

«Αυτό λειτούργησε και νομίζω ότι ο ίδιος μπορεί να προωθήσει το πρόγραμμα αλλά αυτό εναπόκειται στους ψηφοφόρους, αν θα του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία», επεσήμανε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Παράλληλα διέψευσε δημοσίευμα της Liberation που έκανε λόγο για καυγά μεταξύ του ιδίου και του Βαρουφάκη που κόντεψε να φτάσει στα άκρα.

Τόνισε ωστόσο ότι με τον βαρουφάκη είχαν πολλές εκρήξεις και ότι ο πρώην Ελληνας ΥΠΟΙΚ είχε πολλές φορές απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι στους ομολόγους του.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας που πρόσθετε ότι ο Πιέρ Μοσκοβισί παρενέβη ώστε η ένταση να μην φτάσει στα άκρα δήλωσε αστειευόμενος: «Με ανακουφίζει το γεγονός ότι ο Επίτροπος Μοσκοβισί ήταν έτοιμος να παρέμβει εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο».

Leave a Reply

Your email address will not be published.