«Γερνάνε» περισσότερο οι γυναίκες που κάθονται και δεν ασκούνται

«Γερνάνε» περισσότερο οι γυναίκες που κάθονται και δεν ασκούνται

Περισσότερο «γερασμένες» είναι όσες γυναίκες κάθονται πολύ, λένε οι επιστήμονες. Οι ερευνητές της ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον δρα Αλαντίν Σαντιάμπ, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 1.500 γυναίκες, ηλικίας 64 έως 95 ετών.

«Η χρονολογική ηλικία δεν είναι πάντα ίδια με τη βιολογική. Η μελέτη μας δείχνει ότι, τα κύτταρα γερνάνε πιο γρήγορα με τον καθιστικό τρόπο ζωής», ανέφερε ο Σαντιάμπ.

οι εθελόντριες, για τις ανάγκες του επιστημονικού πειράματος, φόρεσαν μια συσκευή που κατέγραφε τη σωματική δραστηριότητά τους. Παράλληλα, δείγματα του αίματος τους δόθηκαν για ανάλυση στο εργαστήριο.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι, στην περίπτωση των γυναικών με καθιστική ζωή, τα τελομερή στις άκρες των χρωμοσωμάτων έχουν μικρότερο μήκος.

«Βρήκαμε ότι οι γυναίκες που κάθονται περισσότερο, δεν έχουν μικρότερο μήκος τελομερών, εάν ασκούνται για τουλάχιστον 30 λεπτά τη μέρα», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας.

Τα τελομερή (σαν τις πλαστικές άκρες στα κορδόνια των παπουτσιών) προστατεύουν το γενετικό υλικό από βλάβες και, όσο γερνάει κανείς, τόσο το μήκος τους μειώνεται. Άλλοι παράγοντες, όπως η παχυσαρκία και το κάπνισμα, μπορούν να γεράσουν και άλλο τα κύτταρα. Να σημειωθεί ότι, το μικρό μήκος των τελομερών συνδέεται με διάφορες ασθένειες, όπως καρδιοπάθεια, καρκίνο και διαβήτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.