Προειδοποιήσεις από Γερμανία: Μετά την Ελλάδα κλείνουν τα σύνορα και για την Ιταλία

Η Ιταλία θα πρέπει να αποφύγει να κατευθύνει τους μετανάστες βόρεια προς την Αυστρία και τη Γερμανία, αλλιώς θα αντιμετωπίσει περιορισμούς στην κυκλοφορία κατά μήκος ενός σημαντικού διαδρόμου μεταφορών στον άξονα βορρά-νότου, είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ χθες.

Η Αυστρία, η οποία έχει παίξει κυρίως το ρόλο του αγωγού προς τη Γερμανία για μετανάστες οι οποίοι έχουν πλημμυρίσει την Ευρώπη από το περασμένο φθινόπωρο, έπαιξε επίσης έναν ηγετικό ρόλο στο κλείσιμο της κύριας οδού που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για την Ευρώπη, μέσω των Βαλκανίων από την Ελλάδα.

Ενώ επιστρέφουν οι ψηλότερες θερμοκρασίες στην ήπειρο, η Αυστρία προετοιμάζεται για την άφιξη περισσότερων μεταναστών που διαλέγουν άλλη δίοδο, ταξιδεύοντας κατά μήκος της Ιταλίας προς το βορρά αφού διασχίσουν τη Μεσόγειο από χώρες της Βόρειας Αφρικής όπως η Λιβύη.

Η Βιέννη είπε ότι προετοιμάζεται να θεσπίσει αυστηρότερα μέτρα ελέγχου αν χρειαστεί στο πέρασμα Μπρένερ στην μεθόριο Αυστρίας-Ιταλίας, μια σημαντική πύλη για τη μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ της Ιταλίας και των βόρειων Ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία.

“Η Ιταλία δεν μπορεί να περιμένει να παραμείνει ανοιχτό για πάντα το πέρασμα Μπρένερ”, προειδοποίησε ο ντε Μεζιέ στο τηλεοπτικό κανάλι ORF κατά την επίσκεψή του στην Αυστρία για να συναντήσει ομολόγους του από άλλες γερμανόφωνες χώρες, προσθέτοντας ότι η Ρώμη δεν μπορεί “να καθοδηγεί πια άτομα προς τον βορρά, όπως στο παρελθόν”.

Η Αυστρία είπε ότι οι αυστηρότεροι έλεγχοι – έλεγχοι οχημάτων και μέτρα ελέγχου μαζών όπως οδοφράγματα και ένας φράχτης που μοιάζει με αυτόν στα νότια σύνορά της με τη Σλοβενία – θα τεθούν σε ισχύ στο Μπρένερ αν το απαιτούν οι αριθμοί των αφιχθέντων.

“Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να αποφασίσουμε για τέτοια θέματα”, είπε ο ντε Μεζιέ στο ORF. Πρόσθεσε όμως ότι θα εξαρτιώταν επίσης και από την συμπεριφορά της Ιταλίας. “Υποθέτουμε βεβαίως ότι ο αριθμός (των μεταναστών) που έρχεται στην Ιταλία δεν είναι υψηλός. Υποθέτουμε επίσης πως η Ιταλία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της”, είπε, προσθέτοντας ότι είχε ενημερωθεί για τα σχέδια της Αυστρίας.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστρίας είπε χθες ότι ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν την Αυστρία για τη Γερμανία έχει πέσει στο μηδέν. Ο ντε Μεζιέ είπε πρόσφατα ότι είχε πέσει στους 140 την ημέρα το μήνα Μάρτιο, σε σχέση με τους χιλιάδες πριν από μερικούς μήνες.

Ο ντε Μεζιέ δήλωσε ότι αν ο αριθμός των αφιχθέντων μείνει σε χαμηλά επίπεδα, η Γερμανία θα άρει τους συνοριακούς ελέγχους που έχουν δημιουργήσει καθυστερήσεις στις μεταφορές και έχουν εξαγριώσει πολλά άτομα που ταξιδεύουν στη Γερμανία από την Αυστρία.

“Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, αν οι αριθμοί παραμείνουν τόσο χαμηλοί, δεν θα συνεχίσουμε τους συνοριακούς ελέγχους πέρα από τις 12 Μαϊου”, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θέλει να είναι έτοιμη έτσι κι αλλιώς για το ενδεχόμενο αλλαγής στη τάση ροής των μεταναστών.

topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.