Η Γερμανία ανέστειλε τη συνθήκη Σένγκεν

Η Γερμανία ανέστειλε τη συνθήκη Σένγκεν

Η Γερμανία ανέστειλε τη συνθήκη Σένγκεν, επαναφέροντας προσωρινά τους συνοριακούς ελέγχους, καθώς δήλωσε αδυναμία να αντεπεξέλθει στην πίεση των προσφυγικών ροών. «Ακόμη και η Γερμανία έφθασε στα όριά της», έγραψε στην ιστοσελίδα του χθες το απόγευμα 13 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαιολόγησε την κίνηση της Γερμανίας να θέσει σε συναγερμό όλους τους συνοριοφύλακες προς την πλευρά της Αυστρίας, οι οποίοι -σύμφωνα με την «Ντόιτσε Βέλε»- ελέγχουν πλέον τα έγγραφα όσων περνούν τα σύνορα.
Η Βαυαρία νωρίτερα είχε απευθύνει έκκληση ότι δεν μπορεί να δεχθεί άλλους πρόσφυγες, καθώς ο αριθμός όσων έφθασαν στο Μόναχο ξεπέρασε τους 13.000 – μόνο την Κυριακή το πρωί πέρασαν στη Βαυαρία 1.400 άνθρωποι. Η απόφαση της Ανγκελα Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα της χώρας και να γίνουν δεκτοί οι πρόσφυγες που έχουν ταυτοποιηθεί έχει προκαλέσει αρνητικές κριτικές στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ τη στηρίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι. Οι Χριστιανοκοινωνιστές (το βαυαρικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα) έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πολιτική των ανοιχτών θυρών.
Το κλείσιμο των γερμανικών συνόρων έγινε λίγες ώρες πριν από τη σημερινή σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών που αναμένεται να εγκρίνουν το σχέδιο Γιούνκερ για τις ποσοστώσεις των προσφύγων σε κάθε χώρα της Ε.Ε. Ο αντικαγκελάριος Ζ. Γκάμπριελ κατήγγειλε την έλλειψη δράσης από την πλευρά της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και κάλεσε τις ΗΠΑ και τις χώρες του Κόλπου να συμβάλουν οικονομικά. Η Γερμανία και η Ε.Ε., όπως είπε, πρέπει να συγκεντρώσουν 1,5 δισεκατομμύριο για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των προσφύγων διευκρίνισε ο Γκάμπριελ. Στην Αυστρία, οι Αρχές ανέμεναν χθες να φθάσουν 10.000 πρόσφυγες από την Ουγγαρία. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν χαιρέτισε από την πλευρά του την απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορα.
Ο υπουργοί Αμυνας της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ είπε ότι δεν πρέπει να επιλέγουν οι πρόσφυγες σε ποια χώρα θα κατευθυνθούν, ενώ η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κάλεσε την Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της στη φύλαξη των συνόρων της Ε.Ε. Όπως είπε, η περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία δεν ελέγχεται όπως πρέπει, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία δεν θα δεχθεί όσους είναι οικονομικοί μετανάστες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.