Γαλλία: «Σιγή ιχθύος» τήρησε ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ ενώπιον των ανακριτών

Γαλλία: «Σιγή ιχθύος» τήρησε ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ ενώπιον των ανακριτών

Αρνήθηκε να απαντήσει στους Γάλλους ανακριτές ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Φρανκ Μπερτόν, το μοναδικό ζωντανό μέλος της ομάδας των τζιχαντιστών που αιματοκύλησαν το Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο «δεν θέλησε να μιλήσει σήμερα» και «θα το κάνει αργότερα».

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ έφθασε νωρίς το πρωί στο δικαστικό μέγαρο του Παρισιού, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, για να καταθέσει ενώπιον των ανακριτών. Πρόκειται για την πρώτη ανάκρισή του, η οποία αναμενόταν για να δοθεί συνέχεια στην έρευνα για τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους.

Ο 26χρονος τζιχαντιστής μεταφέρθηκε από το κελί του όπου κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας έξω από την πόλη. Ενώ είχε αρχικά φανεί ότι “ήθελε πολύ να μιλήσει”, τελικά δεν άνοιξε το στόμα του και αρνήθηκε να απαντήσει στον ανακριτή σ’ αυτή την πρώτη ανάκρισή του στη Γαλλία.

“Από την αρχή κατέστησε σαφές ότι θα ασκήσει το δικαίωμά του να σιωπήσει, αρνούμενος να απαντήσει σε ερωτήσεις του ανακριτή”, ανακοίνωσε η εισαγγελία. “Αρνήθηκε επίσης να διευκρινίσει τους λόγους που τον οδηγούν να κάνει μια τέτοια χρήση του δικαιώματός του στη σιωπή. Αρνήθηκε με τον ίδιο τρόπο να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις που είχε κάνει προηγουμένως ενώπιον των βέλγων αστυνομικών και του ανακριτή”.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Αμπντεσλάμ δεν υποσχέθηκε ότι θα μιλήσει στο μέλλον, ούτε δεσμεύτηκε για κάτι άλλο.

Ο δικηγόρος του Αμπντεσλάμ, Γάλλου γεννημένου στο Βέλγιο, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι ο πελάτης του θα μιλούσε κατά την ανάκρισή του. Σε βάρος του Αμπντεσλάμ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατία και φόνους στις 27 Απριλίου, μετά την έκδοσή του από το Βέλγιο.

“Δεν θέλησε να μιλήσει σήμερα” και είπε ότι “θα το κάνει αργότερα”, δήλωσε ο Φρανκ Μπερτόν. “Ήθελε να ασκήσει το δικαίωμά του στη σιωπή, θα πρέπει να του δοθεί χρόνος, αυτός θα επιλέξει τη στιγμή που θα μιλήσει”.

Από την άλλη πλευρά, ο Ζεράρ Σεμλά, δικηγόρος που εκπροσωπεί τα θύματα των επιθέσεων προειδοποίησε: “Κυρίως δεν πρέπει να κρεμόμαστε από τα χείλη του” και να περιμένουμε “εντυπωσιακές αποκαλύψεις”, δεδομένου ότι “οι έρευνες έχουν ήδη προχωρήσει πολύ”.

Πηγή: topontiki.gr

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.