Γαλλία: Δύο πρώην πρωθυπουργοί διεκδικούν την προεδρία – Πρόωρη συνταξιοδότηση για τον Σαρκοζί

Γαλλία: Δύο πρώην πρωθυπουργοί διεκδικούν την προεδρία – Πρόωρη συνταξιοδότηση για τον Σαρκοζί

Μετά την συντριπτική ήττα του Νικολά Σαρκοζί στον πρώτο γύρο των προκριματικών, η προεκλογική εκστρατεία ξεκινά και πάλι σήμερα για την ανάδειξη του υποψηφίου της γαλλικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές του 2017 που εξελίχθηκε σε μονομαχία μεταξύ δύο πρώην πρωθυπουργών.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012) επικράτησε συντριπτικά στον χθεσινό πρώτο γύρο με 44% των ψήφων και είναι πλέον το φαβορί της διαδικασίας.

Στον δεύτερο γύρο την επόμενης Κυριακής θα αντιμετωπίσει τον Αλέν Ζιπέ (28,6% των ψήφων), επίσης πρωθυπουργό (1995-1997) υπό την προεδρία του Ζακ Σιράκ. Ωστόσο θα έχει δυσκολία να καλύψει τη διαφορά.

Οι πρώτες προκριματικές εκλογές της γαλλικής δεξιάς χαρακτηρίσθηκαν από μεγάλη κινητοποίηση των ψηφοφόρων που μεταφράσθηκε σε συμμετοχή 4 εκατομμυρίων, εξαιτίας της κρισιμότητας της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η κυβερνώσα αριστερά κινδυνεύει να μην περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών των Απρίλιο 2017, αφήνοντας τη θέση της για μία μονομαχία στον δεύτερο γύρο ανάμεσα στον υποψήφιο της δεξιάς και την επικεφαλής της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σήμερα τον υποψήφιο της δεξιάς νικητή, αλλά η απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές των ΗΠΑ και η επικράτηση της επιλογής του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα προκαλούν επιφυλακτικότητα.

Ο Σαρκοζί στην σύνταξη στα 62

Έχοντας έλθει τρίτος στις προκριματικές, ο Νικολά Σαρκοζί εξουδετερώθηκε έχοντας συγκεντρώσει το 20,6%, που ενεργοποίησε τη συνταξιοδότησή του. Αμέσως ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ του Φρανσουά Φιγιόν, αφήνοντας «ελεύθερους» τους ψηφοφόρους του, αλλά καλώντας τους “να μην πάρουν ποτέ τον δρόμο των άκρων”.

«Ο Νικολά Σαρκοζί στη σύνταξη στα 62», ειρωνεύεται σήμερα η Liberation κάνοντας λόγο για την «πτώση» του Σαρκοζί στον πρωτοσέλιδο τίτλος της.

Στο περιθώριο της μονομαχίας Ζιπέ-Σαρκοζί κατά το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας, ο Φρανσουά Φιγιόν κατέγραψε άνοδο στις δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτός ο 62χρονος χαμηλών τόνων πολιτικός είχε δηλώσει το 2007 ότι βρίσκεται επικεφαλής ενός κράτους σε πτώχευση, κομίζει ένα φιλελεύθερο σχέδιο στον οικονομικό τομέα: κατάργηση μισού εκατομμυρίου θέσεων στον δημόσιο τομέα, περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων…

Καθολικός, πατέρας πέντε παιδιών και πολύ συντηρητικός στα κοινωνικά θέματα, θέλει να αφαιρέσει τη γαλλική υπηκοότητα από τους Γάλλους που έφυγαν για να συμμετάσχουν στον τζιχάντ, να ορίσει ετήσια ανώτατα όρια εισόδου μεταναστών και να τροποποιήσει τον νόμο για τον γάμο των ομοφυλοφίλων.

Απέναντί του, ο 71χρονος, απόμακρος, αλλά μαχητικός Αλέν Ζιπέ, υποσχέθηκε «μία μάχη σχέδιο το σχέδιο» με τον Φρανσουά Φιγιόν, με το πρόγραμμα του οποίου ασχολήθηκε πολύ καθυστερημένα, στο τέλος της εκστρατείας. Μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες, κύριο μέλημά του ήταν η αποστασιοποίηση από τον Νικολά Σαρκοζί με ισορροπημένες πολιτικές θέσεις και αρνούμενος να καταφύγει στη διαίρεση ή τη στροφή των λαϊκών στρωμάτων κατά των ελίτ. Όμως, υποτίμησε τον Φρανσουά Φιγιόν.

Το λιγότερο αξιόπιστο πρόγραμμα

Ο Φιγιόν έχει «το λιγότερο αξιόπιστο πρόγραμμα», έλεγε τη περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος του Μπορντό. Οι δύο τους θα έλθουν αντιμέτωποι στην τελευταία τηλεμαχία το βράδυ της Πέμπτης.

Οι υποστηρικτές του Αλέν Ζιπέ πέρασαν αμέσως στην επίθεση. «Είμαι έκπληκτος από τις ανακολουθίες του οικονομικού προγράμματος του Φρανσουά Φιγιόν, είμαι ανήσυχος για τον διπλωματικό προσανατολισμό. Η εγγύτητά του με τον (ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι αντίθετη με τα συμφέροντα της Γαλλίας και των χριστιανών της Ανατολής», δήλωσε για παράδειγμα ο βουλευτής Ερβέ Μαριτόν.

Δημοσκόπηση της Opinionway που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ δίνει το Φιγιόν νικητή με 54%, απέναντι στον Ζιπέ με 46% στον δεύτερο γύρο.

Τα οριστικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου θα γίνουν γνωστά τις προσεχείς ώρες.

Ηδη, η γαλλική αριστερά και το Εθνικό Μέτωπο άρχισαν να επαναπροσδιορίζουν τις επιθέσεις τους κατά του Φρανσουά Φιγιόν. Για τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο Ζαν-Μαρί Λε Γκιέν, ο Φιγιόν κομίζει έναν «εκθατσερισμό της δεξιάς», ενώ από την πλευρά του Εθνικού Μετώπου, ο Νταβίντ Ρασλίν, επικεφαλής της εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν, δήλωσε ότι το οικονομικό του πρόγραμμα είναι «παραληρηματικό».

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.