Αναβάλλονται οι εκλογές στη ΝΔ – Γαλάζιος «εμφύλιος» για τις ευθύνες

Αναβάλλονται οι εκλογές στη ΝΔ – Γαλάζιος «εμφύλιος» για τις ευθύνες

Αναβλήθηκαν οι εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, λόγω τεχνικών προβλημάτων που δεν επέτρεψαν να ξεκινήσει η διαδικασία στις 7 το πρωί όπως ήταν προγραμματισμένο, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση όλων των υποψηφίων με πρώτο τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη ο οποιος νωρίτερα δήλωσε πως δεν θα αναγνωρίσει καμία εκλογή και εάν επιμείνουν οι τρεις υποψήφιοι ο ίδιος θα αποχωρήσει..

Το λογισμικό του συστήματος δεν λειτούργησε ποτέ. Η εταιρεία από την Τετάρτη είχε κάνει μία προσομοίωση, όμως σε αυτή δεν μπορούσαν να δουν την τεχνική αντοχή του συστήματος.

Χθες, όταν επιχειρήθηκε τεχνικός έλεγχος, έγινε κατανοητό ότι το σύστημα δεν θα αντέξει, όπως και έγινε, καθώς δεν λειτούργησε ποτέ. Παράλληλα, υπήρχε πρόβλημα στη μηχανογράφηση, π.χ. είχαν δοθεί ίδιοι κωδικοί σε διαφορετικά εκλογικά κέντρα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να γίνει σωστά η καταμέτρηση ψήφων. Και πέρα από όλα αυτά, χθες αργά το βράδυ διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να αντικατασταθούν 50 εκλογικοί αντιπρόσωποι.

Τεχνικά προβλήματα προέκυψαν από νωρίς το πρωί σε πολλά εκλογικά κέντρα με το ηλεκτρονικό σύστημα διεξαγωγής. Δεν άνοιξε ποτέ το online σύστημα, προκειμένου να ξεκινήσει η ψηφοφορία και παρά την προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα και να ξεκινήσει η διαδικασία, δεν έγινε ποτέ.  Μάλιστα σε ορισμένα εκλογικά σημεία ξεκίνησε η διαδικασία χειρόγραφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία δεν κατάφερε να περάσει το λειτουργικό σύστημα στις ταμπλέτες.

Συνεδρίαση της ΚΕΦΕ

Δύο εναλλακτικές εξέτασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος, είτε να αναβληθούν οι εκλογές, είτε η διαδικασία να προχωρήσει χειρόγραφα. Στις 10 τα μέλη της ΚΕΦΕ ψήφισαν για αυτές τις δύο προτάσεις. Πέρα από την τοποθέτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η γενική στάση στα επιτελεία των υποψηφίων φαίνεται πως ήταν ότι πρέπει να αναβληθεί η διαδικασία, καθώς το ζήτημα δεν είναι μόνο χρονικό- αφού έχει καθυστερήσει η έναρξη- αλλά θα δημιουργηθεί πεδίο αμφισβήτησης του αποτελέσματος, που είναι το τελευταίο που θέλει η ΝΔ.

Τελικά, μετά από μια περιπετειώδη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ αποφασίστηκε, γύρω στις 10:30 να αναβληθούν οι εσωκομματικές εκλογές.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες η ΚΕΦΕ θα υποβάλει μήνυση κατά της εταιρείας που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών.

Η ανακοίνωση της ΚΕΦΕ
“Με βάση τις διαβεβαιώσεις της νομικής υπηρεσίας του κόμματος, η εταιρία που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της.

Ως εκ τούτου, καθίσταται αδύνατη τεχνικά η διεξαγωγή της διαδικασίας των εκλογών για σήμερα, η οποία και αναβάλλεται.”
Γαλάζιος «εμφύλιος» για τις ευθύνες

Την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει γαλάζιος «εμφύλιος» για τις ευθύνες, με τον Γιώργο Κουμουτσάκο και τον Νικήτα Κακλαμάνη να ζητούν παραιτήσεις. Την παραίτηση του Ανδρέα Παπαμιμίκου αλλά και την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ζήτησε ο Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας στον Realfm 97,8. Ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της βουλής είπε ότι αυτός ο «τύπος» που λέγεται Ανδρέας Παπαμιμίκος έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί γιατί ήδη είχε εκφράσει τη στήριξή του σε συγκεκριμένο υποψήφιο.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κουμουτσάκος ζήτησε την παραίτηση των υπευθύνων της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ. “Προστατεύστε την παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Παραιτήσεις των υπευθύνων τώρα” έγραψε ο βουλευτής της ΝΔ στο Twitter και λίγο αργότερα επανήλθε: “Παραιτήσεις των υπευθύνων της ΚΕΦΕ τώρα. Το ελάχιστο που μπορούν να προσφέρουν…”

Zητεί παραιτήσεις ο Άδωνις
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο Άδωνις Γεωργιάδης από το εκλογικό τμήμα Περιστερίου όπου βρέθηκε. Κάνοντας λόγο για φιάσκο, ζήτησε ουσιαστικά την παραίτηση των μελών της ΚΕΦΕ, αλλά και άλλων στελεχών της ΝΔ, που είχαν αναλάβει τη διοργάνωση των εσωκομματικών εκλογών. «Το φιάσκο έχει υπευθύνους, πρέπει να αναζητηθούν και να παραιτηθούν, αυτή η εικόνα δεν τιμά τη ΝΔ» επισήμανε.

«Η ΚΕΦΕ και το κόμμα είχαν αναλάβει την εκλογική διαδικασία, υπάρχουν υπεύθυνοι με ονοματεπώνυμο» δήλωσε με νόημα ο βουλευτής της ΝΔ, τονίζοντας ότι ήδη από το Σάββατο το βράδυ είχε εκφράσει τις αγωνίες του για την ομαλή διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών στην ΚΕΦΕ και είχε λάβει τη διαβεβαίωση ότι η διαδικασία θα διεξαχθεί κανονικά.

«Όσοι νομίζουν ότι θα διαλύσουν τη ΝΔ για να αφήσουν ανέγγιχτο τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτά που κάνει πλανώνται πλάνην οικτρά» σημείωσε δε.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας κάνει λόγο για «φιάσκο» και ζητά παραιτήσεις και λύσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published.