Σκληρή επίθεση των FT στον Τσίπρα: Λάθος της Ε.Ε. να τον αντιμετωπίζει ως υπεύθυνο εταίρο

Σφοδρή επίθεση εξαπολύουν στον Αλέξη Τσίπρα οι Financial Times με αφορμή τη διαρροή από το WikiLeaks του διαλόγου των στελεχών του ΔΝΤ. Η βρετανική εφημερίδα «αθωώνει» το ΔΝΤ και τονίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη διαρροή επιδιώκει την αποχώρηση του ΔΝΤ.

Η εφημερίδα λαμβάνει θέση υπέρ του ΔΝΤ και κατακρίνει τον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι έκαναν λάθος που μετά τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, έκαναν λάθος να τον αντιμετωπίσουν σαν υπεύθυνο εταίρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ο  Έλληνας πρωθυπουργός εκμεταλλεύτηκε το αντίγραφο μιας τηλεδιάσκεψης για τις διαπραγματεύσεις για να ισχυριστεί ότι το ΔΝΤ προσπαθεί να πιέσει την χώρα προς την χρεοκοπία, ώστε να επιβάλλει ακόμα πιο αυστηρές πολιτικές λιτότητας».

Η Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνει η εφημερίδα, έφτασε πολύ κοντά στο να τον κατηγορήσει ανοικτά για παρακολούθηση των αξιωματούχων και διαρροή της ηχογράφησης.

«Αν είναι αλήθεια ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδίασε αυτήν την κρίση σε μια προσπάθεια να διώξει το ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης, τότε η τακτική της είναι η ανεύθυνη» συμπληρώνει η εφημερίδα.

Ο Τσίπρας δεν θέλει το ΔΝΤ τονίζει η εφημερίδα και επισημαίνει ότι αυτή η στρατηγική είναι βασισμένη στο βραχυπρόθεσμο πολιτικό κέρδος και μια αδιαφορία για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας του.

Για την εφημερίδα το ΔΝΤ είναι ο εύκολο στόχος «για έναν πρωθυπουργό που είναι αντιμέτωπος με την κριτική για το πώς χειρίζεται την οικονομία και την προσφυγική κρίση και δέχεται την πίεση μιας ανερχόμενης αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι επίσης αλήθεια ότι το Ταμείο θα ήταν ένας πιο σκληρός κριτής της δημοσιονομικής και οικονομικής επίδοσης της Ελλάδας».

Η Ευρώπη συμπληρώνουν οι FT είναι ικανοποιημένες από τις ενέργειες της Ελλάδας και θεωρούν ότι μπορεί η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί. «Το ΔΝΤ δεν έχει συμφωνήσει ακόμα να συμμετάσχει στις προσπάθειες διάσωσης, γιατί πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα δεν θα οδηγήσουν σε επίτευξη των στόχων του προγράμματος» αναφέρει η εφημερίδα.

«Ο κ. Τσίπρας θα προτιμούσε να συμφωνήσει σε ένα μονοπάτι προς την ελάφρυνση χρέους χωρίς τους πιο αυστηρούς όρους και την παρακολούθηση του ΔΝΤ. Αλλά είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος. Οι Ευρωπαίοι πιστωτές μπορεί να ζητήσουν λιγότερα από την Ελλάδα όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά επιμένουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτύχει με τις τρέχουσες πολιτικές. Η Γερμανία έχει αποκλείσει μεγάλες διαγραφές χρέους και δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε αυτές χωρίς εμπλοκή του ΔΝΤ» τονίζει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρει ότι η διαρροή δεν αποδεικνύει καμία συνωμοσία για να αναγκαστεί η Ελλάδα να λάβει περισσότερα μέτρα λιτότητας και υποστηρίζει ότι όσα ειπώθηκαν στη συζήτηση είναι ήδη γραμμένα στο μπλογκ του Πολ Τόμσεν.

Τέλος ξεκάθαρα η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη για όποιον  ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ελλάδας και της ευρωζώνης. «Ούτε η Αθήνα, ούτε οι Βρυξέλλες πρέπει να τους δώσουν περισσότερους λόγους για να αποχωρήσουν» καταλήγει η εφημερίδα.

Πηγή: euro2day.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.