Φρένο στην ασυδοσία των εισπρακτικών εταιρειών

Φρένο στην ασυδοσία των εισπρακτικών εταιρειών

 

Φρένο στην ασυδοσία των εισπρακτικών εταιρειών επιχειρεί να βάλει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, η οποία εκ παραλλήλου αποκρούει ως μη νόμιμη την ενημέρωση τρίτου προσώπου -συγγενούς, φίλου ή συνεργάτη- του οφειλέτη για τα χρέη του προς τις τράπεζες. Είχε προηγηθεί σειρά καταγγελιών για δημιουργία σοβαρών ενδοοικογενειακών ζητημάτων.

«Φραγμό» στις παράνομες πρακτικές εισπρακτικών εταιρειών επιχειρεί να βάλει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ), ενώ παράλληλα αποκρούει ως μη νόμιμη τη δυνατότητα να ενημερώνεται ένα τρίτο πρόσωπο (π.χ. συγγενής, φίλος, συνεργάτης κλπ. του οφειλέτη) για τα χρέη που έχει εκείνος προς την τράπεζα.

 

Τμήμα της ΑΠΠΔ, με αφορμή νομικά θέματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή της θεσπισμένης καταγραφής των τηλεφωνικών συνομιλιών που κάνουν οι εισπρακτικές εταιρείες με τους οφειλέτες ή με τρίτα πρόσωπα, αποφάσισε να παραπέμψει το όλο ζήτημα στην Ολομέλειά της ως «μείζονος σημασίας».

Η ολομέλεια θα αποφασίσει εάν επιτρέπεται να καταγράφει η εισπρακτική εταιρεία το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που κάνει με τρίτο πρόσωπο κατά την αναζήτηση του οφειλέτη. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο θεωρηθεί επιτρεπτό, θα κριθεί κατόπιν με ποιον τρόπο θα πρέπει να ενημερώνεται ο τρίτος μη-οφειλέτης για την καταγραφή της συνομιλίας, ώστε να μην θίγεται τελικά ο οφειλέτης.

 

Πηγή: Έθνος

Leave a Reply

Your email address will not be published.