Φρ. Ολάντ: Προτείνει φύλαξη των απειλούμενων αρχαιοτήτων του Ιράκ στις αποθήκες του Λούβρου

Φρ. Ολάντ: Προτείνει φύλαξη των απειλούμενων αρχαιοτήτων του Ιράκ στις αποθήκες του Λούβρου

Την πρόταση οι απειλούμενες αρχαιότητες του Ιράκ και της Συρίας να φιλοξενηθούν στον αποθηκευτικό χώρο του μουσείου του Λούβρου, που πρόκειται να λειτουργήσει από το 2019 στη βόρεια Γαλλία, έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Η βασική αποστολή του κέντρου του Λιεβέν θα είναι να στεγάσει τις αποθήκες του μουσείου του Λούβρου», ανέφερε ο Ολάντ και πρόσθεσε: «Θα έχει ωστόσο και μια άλλη αποστολή που δυστυχώς συνδέεται με τα γεγονότα, το δράμα, τις τραγωδίες που ζούμε στον κόσμο, εκεί όπου τα έργα τέχνης κινδυνεύουν επειδή οι τρομοκράτες, επειδή οι βάρβαροι αποφάσισαν να τα καταστρέψουν και ιδίως εκείνα που βρίσκονται στη Συρία και το Ιράκ».

Η γαλλική αντιπροσωπεία θα διατυπώσει αυτή την πρόταση στη Διεθνή Σύνοδο για τη διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκεται σε κίνδυνο, η οποία θα διεξαχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στο Αμπού Ντάμπι, παρουσία εκπροσώπων από 40 χώρες.

Στις 20 Σεπτεμβρίου ο Ολάντ είχε ανακοινώσει την ίδρυση ενός παγκόσμιου ταμείου για τη διάσωση της απειλούμενης πολιτιστικής κληρονομιάς. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, το ταμείο αυτό θα μπορούσε να συγκεντρώσει πόρους ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το μουσείο του Λούβρου, που δέχεται ετησίως τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στον κόσμο, αποφάσισε να κατασκευάσει στο Λιεβέν, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από το Παρίσι, έναν αποθηκευτικό χώρο όπου θα μπορούν να στεγαστούν πολλά έργα ώστε να διαφυλαχθούν κυρίως από μια ενδεχόμενη άνοδο της στάθμης του Σηκουάνα.

Πηγή:cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.