Φορολόγηση αναλήψεων μετρητών προτείνουν οι τράπεζες

Φορολόγηση αναλήψεων μετρητών προτείνουν οι τράπεζες

Δραστικά μέτρα περιλαμβάνονται στο «πακέτο» που επεξεργάστηκαν οι τράπεζες, στοχεύοντας στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, με την επιβολή φορολογίας στις αναλήψεις μετρητών να είναι ένα από αυτά.

Κεντρική ιδέα του «πακέτου» μέτρων είναι να ενισχυθούν με κάθε τρόπο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και παράλληλα να υιοθετηθούν αντικίνητρα που θα καταστήσουν ασύμφορη και ακριβή τη χρήση μετρητών ως μέσο συναλλαγών.

Όπως υποστηρίζουν επιτελικά στελέχη τραπεζών, η χρήση μετρητών ευνοεί τη φοροδιαφυγή και ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για τον περιορισμό της, είναι η δραστική μείωση των μετρητών στην οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες επεξεργάστηκαν και προώθησαν στην κυβέρνηση σειρά μέτρων, που περιλαμβάνει και την επιβολή φόρου στις αναλήψεις μετρητών. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής, το σκεπτικό είναι ότι τα μετρητά διοχετεύονται σε μεγάλο βαθμό ή μπορούν να διοχετευθούν εύκολα στη «μαύρη» οικονομία. Έτσι η επιβολή φορολογικού συντελεστή στις αναλήψεις θα περιόριζε δραστικά τη χρήση των μετρητών και κατ’ επέκταση τη φοροδιαφυγή.

Στη δέσμη προτάσεων που έχουν υποβάλει συστημικές τράπεζες στην κυβέρνηση, αλλά και σε προηγούμενες περιλαμβάνονται ακόμη:

• Υποχρεωτική χρήση καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών δικτύων για κάθε συναλλαγή σε επαγγέλματα όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις φοροδιαφυγής ή χρησιμοποιούνται τα μετρητά ως κύριο μέσο συναλλαγών.

• Υποχρεωτική χρήση καρτών ή ηλεκτρονικών δικτύων για συναλλαγές από κάποιο ποσό και πάνω.

• Αναμόρφωση φορολογικού συστήματος με την καθιέρωση συστήματος εσόδων – εξόδων. Τα νοικοκυριά ή οι επαγγελματίες θα φορολογούνται μόνο για το ποσό του εισοδήματος που δεν καταναλώθηκε. Έτσι επαγγελματίες και νοικοκυριά θα έχουν ισχυρό κίνητρο να ζητούν αποδείξεις για την παραμικρή δαπάνη προκειμένου να αυξήσουν τα έξοδά τους και να περιορίσουν τον τελικό φόρο.

• Σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με δαπάνες που πραγματοποιούνται μέσω καρτών.

• Υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, να καταβάλουν ηλεκτρονικά κάθε μισθοδοσία. Έτσι θα αποτυπώνεται άμεσα ποιες επιχειρήσεις δεν είναι συνεπείς προς τους εργαζομένους αλλά και σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.