Τρύφων Αλεξιάδης: Σε υπερφόρο μεταλλάσσεται ο ΕΝΦΙΑ

Τρύφων Αλεξιάδης: Σε υπερφόρο μεταλλάσσεται ο ΕΝΦΙΑ

Τη μετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε ένα γενικευμένο φόρο περιουσίας σε όλα τα ακίνητα των Ελλήνων πολιτών, ακόμη και σ’ αυτά που βρίσκονται στο εξωτερικό,

καθώς επίσης και σε όλες τις καταθέσεις και τις επενδύσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό αποκαλύπτει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική». Μάλιστα, από τον “υπερφόρο” δεν θα εξαιρούνται ούτε τα αντικείμενα μεγάλης αξίας όπως τα έργα τέχνης.

Το σχέδιο που έχει ήδη αποφασιστεί να τεθεί σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές προβλέπει ότι από το 2016 ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από τον νέο αυτό διευρυμένο φόρο περιουσίας, ο οποίος θα έχει ως στόχο όχι μόνο την είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ που αποδίδει ετησίως ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και τον επαναπατρισμό κεφαλαίων συνολικού ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τη διακράτηση κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Όπως εξηγεί ο κ. Αλεξιάδης, τα πολυτελή ακίνητα που έχουν Έλληνες πολίτες στην Ελβετία, στο Λονδίνο και σε άλλες περιοχές εκτός της χώρας μας, καθώς επίσης και τα κεφάλαια που έχουν φυγαδεύσει σε τράπεζες του εξωτερικού (σε καταθέσεις, σε γερμανικά και άλλα ξένα ομόλογα) θα υπάγονται στον νέο αυτό φόρο. Σε περίπτωση που έχει ήδη καταβληθεί φόρος περιουσίας στις χώρες στις οποίες βρίσκονται τα περιουσιακά αυτά στοιχεία, το καταβληθέν ποσό θα αφαιρείται από το ποσό του φόρου που αναλογεί στην Ελλάδα, σε εφαρμογή των ισχυουσών συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει εξάλλου το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του περιουσιολογίου, η οποία θα ξεκινήσει σταδιακά από τον προσεχή Νοέμβριο, καθώς επίσης και το σχέδιο που ήδη έχει καταστρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για την αντικατάσταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών με ένα άλλο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων και το οποίο θα βασίζεται στις πραγματικές τιμές της αγοράς (στις εμπορικές τιμές των ακινήτων).

Leave a Reply

Your email address will not be published.