Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση του Υφυπουργού Εργασίας με φορείς της Καστοριάς

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:00 η συνάντηση του Υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου με φορείς και πολίτες της Καστοριάς, με σκοπό τη συζήτηση θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του και ειδικότερα θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων.

Ρεπορτάζ: Μάρκος Πετρόπουλος

Παρόντες ήταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Αντωνίου, ο Δήμαρχος Καστοριάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς.
Η συνάντηση ξεκίνησε σε βαρύ κλίμα λόγω της απουσίας οκτώ παραγωγικών φορέων της πόλης, οι οποίοι αρνήθηκαν να παραστούν, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική, ενώ απέστειλαν και επιστολή διαμαρτυρίας.

Έλαμψαν δια της απουσίας τους οι φορείς
Ο Υφυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του δήλωσε στεναχωρημένος από την απουσία αυτή, τόνισε ότι δεν περίμενε την υποδοχή που είχε, αυτής της άρνησης όπως τη χαρακτήρισε και σημείωσε ότι στο παρελθόν αυτοί που σήμερα έλλειπαν, ήταν παρόντες σε ανάλογες στιγμές… “Είναι όλοι καλοί άνθρωποι, κάτι κατάλαβαν λάθος” πρόσθεσε “και ελπίζω η παρεξήγηση θα λυθεί”.
olimpiaΑπό την πλευρά της η Ολυμπία Τελιγιορίδου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για για την απουσία των εκπροσώπωμν των φορέων, δήλωσε πως εκπλήσσεται από τη στάση αυτή, τη χαρακτήρισε “μίζερη” και επεσήμανε πως όχι μόνο δεν είναι ευγενική αλλά πάντως πολιτική στάση δεν είναι. “Θα ήθελα να είναι εδώ και να πουν τα παράπονά τους. Υπάρχουν μεγάλα προλήματα στο Νομό μας και έπρεπε να ακουστούν. Θέλω όμως να διαβεβαιώσω πως παρά τη στάση αυτή, εμείς θα συνεχίσουμε το διάλογο, η κυβέρνηση έχει ανοιχτά τα αυτιά της.”. Κλείνοντας, αναφερόμενη στο ασφαλιστικό σημείωσε πως “μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει ότι είναι δυνατόν καλύτερο. Σίγουρα θα υπάρξουν δυσκολίες θέλω όμως να πιστεύω ότι υπάρχει προοπτική ώστε το νέο σύστημα και βιώσιμο να είναι και κοινωνικά δίκαιο”.

DSC_0011Η βουλευτής της αντιπολίτευσης Μαρία Αντωνίου, αφού καλωσόρισε τον Υφυπουργό, ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι… ευχάριστη η τοποθέτησή της. Η κ. Αντωνίου απευθυνόμενη τόσο στον υπουργό όσο και στην κ. Τελιγιορίδου δικαιολόγησε τους φορείς που επέλεξαν να απουσιάσουν από την συνάντηση, επισημαίνοντας πώς “όσες φορές προσπάθησαν να καταθέσουν ένα ολοκληρωμένο τοπικό σχέδιο για την ανεργία, το μόνο που εισπράξαμε, ήταν μηδέν στον πηλίκο”. Παράλληλα πρόσθεσε πως “ενώ η περιφέρεια της Καστοριάς στηρίζεται κυρίως στη γουνοποιία και τον αγροτικό τομέα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορούσε στην ενίσχυση των δύο αυτών πυλώνων έπεσε στο κενό”. “Η απουσία τους είναι λογική, πρόσθεσε. Δύο φορές ζητήσαμε τη βοήθεια του υπ. Εργασίας σε αυτό το θέμα, δύο φορές πήραμε μηδέν”.
Αναφορικά με τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση: “Εάν εννοείται μεταρρύθμιση την περικοπή συντάξεων εμείς δεν θα συμμετέχουμε. Όταν το 2014 με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το μόνο που ήθελαν οι δανειστές ήταν η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, σήμερα συναίνεση στην περικοπή συντάξεων δεν θα βρείτε στην Νέα Δημοκρατία”.

Και ευθεία σύγκρουση Αντωνίου – Πετρόπουλου για τη μαύρη εργασία

Η επιστολή των Οκτώ

κ. Αντιπεριφερειάρχη

Κατ΄ αρχήν σας  ευχόμαστε καλή  χρονιά,  δημιουργική  και  αποτελεσματική  για το καλό του τόπου μας και την ευημερία  των ανθρώπων  του. Δεύτερον  θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση να παραβρεθούμε στην σημερινή συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας  κ. Πετρόπουλο. Θα  θέλαμε να σας τονίσουμε ότι ο λόγος  απουσίας  μας, από την σημερινή συνάντηση  έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνον σαν διαμαρτυρία μας, για την παντελή απουσία  του κράτους, στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος  μας.

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ  ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΥΝΑΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΟΥΝΟΠΟΙΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ  ΗΛΙΑΣ*
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΤΡΟΦΕΩΝ ΓΟΥΝΟΦΟΡΩΝ ΖΩΩΝ
ΕΔΗΚΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

*Να σημειώσουμε ότι ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Ο Προφήτης Ηλίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τους λόγους της απουσίας του που μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Οργισμένοι οι αγρότες
μακισΟ προέδρος του Αγροτικού Συλλόγου Άργους Ορεστικού, Μάκης Μάνου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης και αφού προηγούμενως ήρθε σε σύγκρουση με τον υφυπουργό Εργασίας δήλωσε πως αυτό το προσχέδιο αποτελεί “όνειδος και ουσιαστικά είναι ταφόπλακα για τους αγρότες”. Μάλιστα, έφερε ένα παράδειγμα για να εξηγήσει πως στην πραγματικότητα οι σχεδιαζόμενες πολιτικές δεν μπορούν να εφαρμοστούν: “Ένας αγρότης με 10.000 φορολογητέο εισόδημα, πρέπει να δώσει 5.000 στην εφορία, 2.000 σε αφαλιστικές εισφορές και 700 ευρώ σε εισφορά αλληλεγγύης. Σύνολο 7.700. Αν θεωρούν ότι μπορούμε να ζήσουμε με 2.000 ευρώ το χρόνο, αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Ελπίζουμε ο υπουργός, συνέχισε, να έλαβε υπόψιν αυτά τα οποία του είπαμε, εμείς θέλουμε την αλλαγή του ασφαλιστικού, ζητάμε να απαλλαγεί ο ΟΓΑ από τα βαρίδια, να κοπούν τα προνοιακά επιδόματα σε ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την αγροτική γη. Να αυξηθούν οι εισφορές αλλά όχι αυτή που θέλουν να περάσουν. 20% επί του φορολογητέου δεν είναι δυνατόν. Ήδη το 65% σήμερα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν”.

Απόσπασμα από την κόντρα Μάνου – Πετρόπουλου

Οι δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου μετά το τέλος της συνάντησης

Ανακοίνωση της Μαρίας Αντωνίου

H Νέα Δημοκρατία δεν θα δώσει λευκή επιταγή σε ένα τέχνασμα της σημερινής κυβέρνησης που φέρνει προς ψήφιση στην Βουλή ως ασφαλιστική μεταρρύθμιση”: Την Δήλωση αυτή έκανε η Μαρία Αντωνίου στο πλαίσιο σύσκεψης φορέων με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Καστοριάς.

Εμφατική και δυναμική ήταν η παρέμβαση της Μαρίας Αντωνίου στα λεγόμενα του Υφυπουργού, καταρρίπτοντας έναν προς έναν όλους τους ισχυρισμούς του, με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς, τονίζοντας “πως σε έναν χρόνο η σημερινή κυβέρνηση δημιούργησε τεράστια ελλείμματα σε όλα τα ταμεία και τους κρατικούς φορείς, ενώ ταυτόχρονα σε αντίθεση με αυτά που τάζανε προεκλογικά έχουν ψηφίσει μέσα στο 2015 δεκατρείς μειώσεις και περικοπές”, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή της για την ένταξη του ΟΓΑ στον ενιαίο φορέα κοινής ασφάλισης. Σφοδρότατη όμως ήτανε και η αντίδραση που συνάντησε ο Υφυπουργός από το σύνολο σχεδόν των παρισταμένων φορέων, ενώ αισθητή ήταν η απουσία πολλών και σημαντικών παραγωγικών φορέων της περιοχής, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδιαφορία της σημερινής κυβέρνησης στα μεγάλα προβλήματα της Καστοριάς, με σημαντικότερο αυτό της ανεργίας. “Όλα τα προηγούμενα χρόνια η Νέα Δημοκρατία σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς προέβλεψε 13 εκατομμύρια ευρώ δημιουργώντας το Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας και αντ’αυτού οι φορείς από τη σημερινή κυβέρνηση εισπράττουν ένα μεγάλο μηδενικό”, δήλωσε η Μαρία Αντωνίου, δικαιολογώντας με τον τρόπο της την κίνηση των φορέων που απουσίαζαν.

Leave a Reply

Your email address will not be published.