Φονικοί μουσώνες σε Νεπάλ και Ινδία

Φονικοί μουσώνες σε Νεπάλ και Ινδία

Τον θάνατο τουλάχιστον 94 ανθρώπων στο Νεπάλ και την Ινδία, όπου 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν δύο λεωφορεία έπεσαν σε γκρεμό, είχαν ως αποτέλεσμα οι κατολισθήσεις και οι πλημμύρες που προκάλεσαν οι κατακλυσμιαίες βροχές των μουσώνων. Σε θέρετρο του Νεπάλ, επιστρατεύτηκαν ακόμα και ελέφαντες για τη διάσωση τουριστών.

Στη βόρεια Ινδία, σε περιοχή της πολιτείας Χιμάτσαλ Πραντές, τα δύο λεωφορεία είχαν κάνει στάση το βράδυ του Σαββάτου, όταν τόνοι βράχων και όγκοι νερού τα καταπλάκωσαν με αποτέλεσμα να παρασυρθούν και καταλήξουν και τα δύο στον γκρεμό.

Πολλά σπίτια και κτίσματα καταπλακώθηκαν από τους όγκους λάσπης.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ναρέντρα Μόντι έστειλε, με ανάρτησή του στο Twitter, τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων.

Στο Νεπάλ, τουλάχιστον 49 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις πλημμύρες και 17 άνθρωποι αγνοούνται.

Οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν με πυρετώδεις ρυθμούς το έργο τους όμως η στάθμη των υδάτων δεν έχει πέσει, όπως δήλωσε ο Σάνκαρ Χάρι Ασχάριγια, επικεφαλής του εθνικού κέντρου διαχείρισης εκτάκτων περιστατικών.

Ο Ερυθρός Σταυρός κάνει λόγο για 53 νεκρούς και πολλούς δεκάδες αγνοούμενους.

Σε ολόκληρη την χώρα, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των μουσώνων που πλήττουν την περιοχή το διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου.

Στο εθνικό πάρκο Τσιτουάν, ιδιαίτερα δημοφιλές στους τουρίστες που επισκέπτονται το Νεπάλ, οι αρχές μετέφεραν τους πελάτες των ξενοδοχείων σε δωμάτια υψηλότερων ορόφων, εξαιτίας των πλημμυρών.

Ο υπεύθυνος ξενοδοχειακής μονάδας αφηγήθηκε ότι οι τουρίστες σκαρφάλωσαν πάνω στις πλάτες ελεφάντων για να μπορέσουν να φύγουν από την πληγείσα περιοχή, προς ασφαλέστερες τοποθεσίες, με στόχο να καταφέρουν τελικά να φθάσουν στο Κατμαντού.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, Sputnik, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.