Οι Πόντιοι ζητούν την παραίτηση Φίλη

«Η αγιότης είναι η μεγαλύτερη προσφορά του Πόντου. Ο Ποντιακός Ελληνισμός εξακολουθεί μέχρι σήμερα να παράγει αγίους και θαύματα». Με τα λόγια αυτά, σε κλίμα συγκίνησης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κήρυξε την έναρξη της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Παρουσία 500 νέων Ποντίων από κάθε γωνιά της γης, απόγονοι των ξεριζωμένων χριστιανών που δεν ξέχασαν ποτέ τις πατρογονικές του εστίες, ο κ.κ. Βαρθολομαίος μίλησε για το βαθύτερο νόημα του Πόντου που πέρα από έναν τόπο είναι «ιδέα, πίστη, παράδοση και ελπίδα», ενώ τόνισε την ανάγκη ο κορυφαίος θεσμός της ποντιακής νεολαίας να γίνει η «συγκολλητική ουσία» του οικουμενικού Ποντιακού Ελληνισμού. Αυτός ήταν άλλωστε ο σκοπός της Συνδιάσκεψης στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», όπου, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο βρέθηκαν καθοριστικής σημασίας ζητήματα, όπως οι προοπτικές αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
Στο τραπέζι των συζητήσεων μπήκαν και οι ερειστικές -κατά πολλούς- απόψεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, για τη Γενοκτονία. Ο κ. Φίλης σε άρθρο του στην εφημερίδα «Αυγή» με τίτλο «Παλαιοκομματισμός και Γενοκτονία» είχε γράψει ότι «τα περί Γενοκτονίας ήταν μία απόφαση εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας και όχι διεθνούς σημασίας. Γι’ αυτό το ελληνικό κράτος ποτέ δεν προέβαλε στα διεθνή φόρα θέμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας σε αντίθεση με τους Αρμένιους». Σε ψήφισμα που κατήρτισαν χθες οι σύνεδροι της Συνδιάσκεψης ζητούν την παραίτηση του υπουργού Παιδείας θεωρώντας τις απόψεις του «προσβλητικές για την ιστορία των Ποντίων».

Οι προτάσεις
Σειρά προτάσεων για την προώθηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας κατέθεσε ο καθηγητής Ιστορίας Νέου Ελληνισμού, Κώστας Φωτιάδης. Πρότεινε την ίδρυση ερευνητικού κέντρου για τη μελέτη και αξιοποίηση οθωμανικών πηγών, τη διεκδίκηση πανεπιστημιακής έδρας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τον Ελληνισμό της Ανατολής, τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής για την ανάδειξη της τουρκικής προπαγάνδας και την ίδρυση ποντιακού μουσείου και μουσείου γενοκτονίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, υπογράμμισε ότι το φιλανθρωπικό του ίδρυμα (που αποτέλεσε και μέγα χορηγό της Συνδιάσκεψης) θα ιδρύσει Κέντρο Ποντιακών Μελετών στη Θεσσαλονίκη που θα ερευνήσει το θέμα της Γενοκτονίας και για το σκοπό αυτό θα ήθελε να προσελκύσει και Τούρκους ιστορικούς. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να ενσωματωθεί στη γενική παιδεία ο ρόλος που διαδραμάτισε ο Ποντιακός Ελληνισμός στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και στο πλαίσιο αυτό θα συνέβαλλε για να ιδρυθεί μια νέα ισχυρή παγκόσμια οργάνωση, που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Ποντιακού Ελληνισμού.
Στο συνέδριο διαβάστηκαν μηνύματα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Από αυτά ξεχώρισε η φράση του κ. Αναστασιάδη ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη μία νέα φιλόδοξη προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, χωρίς νικητές και ηττημένους, με σεβασμό στις δύο κοινότητες του νησιού, που θα κάνει πραγματικότητα την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία όλων των κατοίκων».

Μουσική και χορός
Από μία τέτοια διοργάνωση δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ποντιακοί χοροί. Το βράδυ του Σαββάτου η νέα παραλία της Θεσσαλονίκης πλημμύρισε ήχους και νέο κόσμο που χόρευε σε ακούσματα από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και τη Γεωργία. Μπροστά από το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς ακόμα και περαστικοί μπήκαν στη μεγάλη παρέα των Ποντίων παίρνοντας μέρος στη «Γιορτή της Παράδοσης».
Στον ίδιο χώρο στήθηκαν καζάνια και μοιράστηκε στον κόσμο παραδοσιακός και χειροποίητος τανομένος σορβάς (σούπα από σπασμένο σιτάρι με γιαούρτι). Χθες, οι σύνεδροι της Συνδιάσκεψης ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στη Θεσσαλονίκη με την παρακολούθηση του αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στην Τούμπα, όπου αισθάνθηκαν -όπως είπαν- την ενέργεια του Συλλόγου που συνδέεται με την Κωνσταντινούπολη.

Αλέξανδρος Καλαφάτης, HuffPost Greece

Leave a Reply

Your email address will not be published.