Οι Τούρκοι αποθεώνουν τον Νίκο Φίλη, οι Πόντιοι διοργανώνουν συλλαλητήριο

Οι Τούρκοι αποθεώνουν τον Νίκο Φίλη, οι Πόντιοι διοργανώνουν συλλαλητήριο

Η Τουρκία φαίνεται ικανοποιημένη, η Νέα Δημοκρατία ζητάει την αποπομπή του υπουργού Παιδείας, με τα υπόλοιπα κόμματα -συμπεριλαμβανομένων και των ΑΝ.ΕΛ.- να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του, οι Πόντιοι κατεβαίνουν σήμερα το απόγευμα για διαμαρτυρία στο Σύνταγμα, ενώ ο Νίκος Φίλης ακόμα δεν έχει κάνει καμία δήλωση για τις εμπρηστικές του δηλώσεις περί «εθνοκάθαρσης των Ποντίων». Το ντόμινο των αντιδράσεων και των εξελίξεων συνεχίστηκε χθες για δεύτερη μέρα, κι ενώ το μεσημέρι αρκετοί περίμεναν την έλευση του υπουργού Παιδείας στη Βουλή για να κάνει δηλώσεις για το θέμα, τελικά ο κ. Φίλης δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Ο τουρκικός Τύπος δέχθηκε με ικανοποίηση τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας. «Μια γενναία κίνηση από τον Ελληνα υπουργό» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της τουρκικής εφημερίδας «Sabah». H φιλοκυβερνητική εφημερίδα αναφέρει αναλυτικά τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού και γράφει πως «ο υπουργός Παιδείας δήλωσε πως η ρητορική ότι οι Πόντοι σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους ήταν λανθασμένη. Από επιστημονικής απόψεως δήλωσε δεν ήταν γενοκτονία». Η εφημερίδα «Zaman» στην ιστοσελίδα της έχει τίτλο «Είπε πως δεν υπάρχει η Γενοκτονία των Ποντίων και ξεσήκωσε την Ελλάδα». Η εφημερίδα «Bugün» στην ιστοσελίδα της κάνει αναφορά στις δηλώσεις Φίλη και αναφέρει πως «ο Ελληνας υπουργός δήλωσε πως δεν υπήρξε η Γενοκτονία των Ποντίων». Η ίδια εφημερίδα γράφει πως το «ελληνικό Κοινοβούλιο με τον ισχυρισμό της σφαγής των Ποντίων τη 19η Μαΐου την έχει κηρύξει ως ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων».

Μετά το κίνημα των 45 βουλευτών της Ν.Δ. που ζήτησαν την αποπομπή του Νίκου Φίλη για τις δηλώσεις περί «εθνοκάθαρσης» και όχι για Γενοκτονία των Ποντίων, ο Μάκης Βορίδης επανήλθε χθες με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για το αν θα απομακρύνει τον υπουργό Παιδείας από τη θέση του. «Η δήλωση αυτή προφανώς ήδη αξιοποιείται από την τουρκική πολιτική για να αποδυναμώσει την επιχειρηματολογία περί γενοκτονιών που έχει διαπράξει το τουρκικό κράτος.

Leave a Reply

Your email address will not be published.