Έχετε λίγους φίλους; Πιθανώς είστε πιο ευφυής από το μέσο όρο

Έχετε λίγους φίλους; Πιθανώς είστε πιο ευφυής από το μέσο όρο

Αντικοινωνικοί. Δύστροποι. Ξυνοί. Περίεργοι. Μαγκούφηδες. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που συνοδεύουν ανθρώπους που έχουν ελάχιστους φίλους. Ωστόσο, οι επιστήμονες πλέον υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να προστεθεί άλλος ένας χαρακτηρισμός: ευφυείς.
Σύμφωνα με νέα μελέτη των Norman Li και Satoshi Kanazawa που δημοσιεύτηκε στη Βρετανική Επιθεώρηση Ψυχολογίας, όσο πιο ευφυές είναι ένα άτομο, τόσο λιγότερο ικανοποιημένο είναι από την κοινωνική ζωή.
Οι δύο επιστήμονες, μετά από μακροχρόνια μελέτη διαφόρων ανθρώπων ηλικίας από 18 ως 28 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με έντονη κοινωνική ζωή είναι πιο ευτυχισμένα. Αντιθέτως, άνθρωποι με υψηλότερη ευφυΐα έβρισκαν μικρή ικανοποίηση στην «κοινωνικοποίησή» τους.
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο πιο ευφυές είναι ένα άτομο, τόσο μικρότερη ικανοποίηση αποκόμιζε από τη συχνή παρέα με φίλους. Κι αυτό, διότι οι πιο ευφυείς άνθρωποι επιδιώκουν να υλοποιούν μακροπρόθεσμα σχέδια και αισθάνονται ότι η κοινωνική ζωή τους αποσπά από αυτά.
Παρόλα ταύτα, καλό είναι να μην καταλήξουμε σαν το Τίμωνα, ο οποίος αν και ευφυής, πέρασε στην ιστορία ως «μισάνθρωπος»…

Leave a Reply

Your email address will not be published.