Έως το Δεκέμβριο η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές

Έως το Δεκέμβριο η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στους δανειστές ότι έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα υπάρξει προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, σε επίπεδα που να προσεγγίζουν περισσότερο τις πραγματικές τιμές αγοράς.

Η δέσμευση για προσαρμογή των τιμών αποτυπώνεται τα τέσσερα τελευταία χρόνια στα Μνημόνια και οι προθεσμίες διαρκώς παρέρχονται. Το εγχείρημα έως τώρα σκόνταφτε συνεχώς στα ελλιπή στοιχεία αναφορικά με τις πραγματικές τιμές εξαιτίας του γεγονότος ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται στην κατάψυξη τα τελευταία χρόνια, με ελάχιστες αγοραπωλησίες, πολλές εκ των οποίων γίνονται σε τιμές πολύ χαμηλές.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει τεχνική βοήθεια από την Κομισιόν. Παράλληλα, η Καραγεώργη προχώρησε στη διεύρυνση της επιτροπής η οποία είχε συσταθεί για τη μελέτη των αντικειμενικών, ζητώντας την παροχή στοιχείων και στελεχών τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από την ΕΛΣΤΑΤ.

Στόχος είναι τους επόμενους μήνες να φτιαχτεί ένα σύστημα στο οποίο θα συλλέγονται όλα τα διαθέσιμα δεδομένα από την αγορά, από συμβολαιογράφους, τράπεζες, μεσίτες κ.λπ., μέσω των οποίων θα προκύπτουν οι νέες τιμές για τον υπολογισμό των φόρων ακινήτων.

Το εγχείρημα κρίνεται δύσκολο, ήδη, από αυτούς που το προωθούν. Αν υπάρξει νέα βάση τιμών πάντως έως το τέλος του έτους, ο ΕΝΦΙΑ του 2018 το επόμενο καλοκαίρι θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές και τις απαραίτητες προσαρμογές.

Ο ΕΝΦΙΑ για φέτος δεν αλλάζει, αν και έχει μείνει από πέρυσι σε εκκρεμότητα η ένταξη των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο. Για το 2018, ο ΕΝΦΙΑ θα συνεχίσει να βεβαιώνει έσοδα 3,3 δισ. ευρώ. Το ίδιο και το 2019. Το 2020, εφόσον ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα, ο ΕΝΦΙΑ θα ψαλιδιστεί κατά 200 εκατ. ευρώ.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.