Η ημέρα που η Eurovision πολιτικοποιήθηκε απροκάλυπτα – «Η Ουκρανία νίκησε την Ρωσία»

Αυτό που μένει από τον διαγωνισμό της Eurovision του Σαββάτου είναι η νίκη της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας γράφουν στα ρεπορτάζ για τον τελικό του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού ο διεθνής Τύπος.

Ο Guardian αναφέρει ότι η Ουκρανία κέρδισε τον διαγωνισμό τραγουδιού με ένα αμφιλεγόμενο τραγούδι, οι στίχοι του οποίου προκάλεσαν ένταση ανάμεσα στις σχέσεις με την Ρωσία.

Το τραγούδι της Τζαμάλα, μιλούσε για τις διώξεις των Τατάρων από την Ουκρανία το 1944 από τον Στάλιν, αλλά μεταφράστηκε σαν κριτική για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014.

Η τραγουδίστρια έπαιρνε στα χέρια της το βραβείο, παρακάλεσε για Ειρήνη και αγάπη.

Ακόμη και πριν από τον τελικό στην Στοκχόλμη, πολλοί υποστήριξαν ότι πρόκειται για τον πιο πολιτικοποιημένο διαγωνισμό στην μακρόχρονη ιστορία του με την Τζαμάλα να λέει ότι η νίκη της θα δείξει ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να ακούσουν τον πόνο των άλλων.

Η Τζαμάλα που το πραγματικό της όνομα είναι Σουζάνα Τζαμαλαντίνοβα, είναι απόγονος Τατάρων και έχει φύγει από την Κριμαία το 2014, αλλά η οικογένειά της ζει ακόμη στην περιοχή.

Σε συνέντευξή της στον Guardian, είπε ότι φυσικά το τραγούδι αναφέρεται και στο 2014, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια και οι εξελίξεις στην πατρίδα της, της έχουν προξενήσει πολύ πόνο και κυρίως γιατί δεν μπορεί να πάει στο σπίτι της τα τελευταία δύο χρόνια. «Τι θα έπρεπε να κάνω, να τραγουδήσω ένα απλά ωραίο τραγούδι και να τα ξεχάσω όλα αυτά;» διερωτήθηκε.

Πηγή: Guardian

Leave a Reply

Your email address will not be published.