Eurogroup: Συνολική συμφωνία για πλεονάσματα, χρέος, εργασιακά στην ατζέντα Τσακαλώτου

Eurogroup: Συνολική συμφωνία για πλεονάσματα, χρέος, εργασιακά στην ατζέντα Τσακαλώτου

Κλειδί για την πορεία της διαπραγμάτευσης είναι το Eurogroup της Πέμπτης. Oι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει μέσα στο Φεβρουάριο, υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του ΔΝΤ. «Αγκάθι» ωστόσο είναι η απαίτηση του Ταμείου για νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων, υπό αναίρεση, εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι, μετά το 2018. Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά την απαίτηση αυτή και ο Ευκλείδης Τσακλώτος προσέρχεται στο Eurogroup με μία λύση-πακέτο για την αξιολόγηση, το χρέος και τα πλεονάσματα.

Επιδίωξη της Αθήνας ένα σαφές χρονοδιάγραμμα

Ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, προσδοκά από το Eurogroup της Πέμπτης η κυβέρνηση. Επιδιώκοντας μία συνολική συμφωνία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στο Συμβούλιο με μία συμβιβαστική πρόταση για επέκταση του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, χωρίς νομοθετημένα μέτρα αλλά με περιγραφή των δαπανών που θα περικοπούν εάν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους του Προϋπολογισμού.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει επέκταση του δημοσιονομικού διορθωτή για ένα και μόνο χρόνο σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία σε όλα τα άλλα ζητήματα, και προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιρρήσεις κυρίως του ΔΝΤ, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν επιπλέον μέτρα μετά το 2018.

Στις Βρυξέλλες επιμένουν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι μέρος της συμφωνίας και τονίζουν ότι η αξιολόγηση δεν πρέπει να καθυστερήσει περαιτέρω, διότι τον Μάρτιο ξεκινά μία μακρά προεκλογική περίοδος για ορισμένες χώρες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες οι Θεσμοί να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup του Φεβρουαρίου. Το ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι το αίτημα του ΔΝΤ για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων μετά το 2018.

Από την Κοζάνη, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς διευκρίνισε πως «η ελληνική κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, δεν προτάσσει το αν πρέπει να φύγει ή να μείνει το ΔΝΤ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα, πρέπει να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα και μια συμφωνία που επιτρέπει στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει. Υπάρχουν δύο τρόποι αυτό το πράγμα να υπονομευθεί. Ή να πάρουμε τώρα υφεσιακά μέτρα, στο όνομα του να κλείσουμε την αξιολόγηση όπως- όπως ή να μην κλείσει καθόλου η αξιολόγηση, επειδή κάποιοι πονηροί κατάφεραν να την καθυστερήσουν χωρίς να υπάρχει λόγος. Πρέπει και τα δύο να αποτραπούν».

Την ανάγκη να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας ώστε να καταστεί βιώσιμο το θετικό πρόσημο της περσινής χρονιάς, επισημαίνει ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης. Είχε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2016. Οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή», είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, τόνισε πως το πρόγραμμα, το μνημόνιο και η συμφωνία με τους θεσμούς οδηγεί σε παραπέρα φτωχοποίηση του λαού.

Το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% μετά το 2018 δεν είναι ρεαλιστικός θα παρουσιάσει στο Eurogroup την πρότασή του για πλεονάσματα έως 2,5% και το υπόλοιπο 1% να πηγαίνει σε κίνητρα για τις επιχειρήσεις, ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητά τους.

Πηγή: ert.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.