Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup για τη συμφωνία

Μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, υπήρξε η επίσημη ενημέρωση προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, στην οποία αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες των όσων προηγήθηκαν νωρίτερα πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Συγκεκριμένα, την πρόοδο που έχει συντελεστεί για την επίτευξη της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος επιβεβαιώνει στην ανακοίνωσή του το Eurogroup, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι απομένει να γίνει πολύ δουλειά ακόμη, στους τομείς της δημοσιονομικής πολιτικής και του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών και ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για την πορεία των εργασιών στην εν εξελίξει πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.

Για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τα θεσμικά όργανα και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμοστεί από την Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, περαιτέρω εργασίες απαιτούνται ακόμη σε ορισμένους τομείς πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής στρατηγικής και του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να συμφωνήσουν γρήγορα με τα θεσμικά όργανα σχετικά με τη δέσμη των μεταρρυθμίσεων, ενώ πρέπει επίσης να καλυφθούν ζητήματα όπως μέτρα έκτακτης ανάγκης και διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επίσης, δηλώθηκε η αισιοδοξία ότι η συμφωνία θα είναι δυνατή μέσα στις επόμενες ημέρες, εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί θα συγκληθεί εκ νέου έκτακτη συνεδρίαση για να συμφωνηθούν με τα επόμενα βήματα προς την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.