45 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης
1
Βαθμός Δυσκολίας
Συστατικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 200 ml γάλα
- 300 γρ. τυρί ένταμ
- 200 γρ. τυρί γκούντα
- 100 γρ. έμενταλ
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 3 μικρά αυγά
- πιπέρι
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
- 10 κλ. φρέσκο θυμάρι μόνο τα φύλλα του
- σουσάμι μαύρο για πασπαλίσμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ευχαριστούμε το μέλος μας Μαρία Σταματοπούλου για τη συνταγή της!
- Αλείφουμε ένα ταψί καλά με ελαιόλαδο.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
- Απλώνουμε δύο φύλλα στον πάτο, αφού πρώτα τα έχουμε βουτυρώσει καλά.
- Στρώνουμε από πάνω ένα- ένα τα φύλλα στο ταψί, τα οποία τα βουτυρώνουμε και τα τσαλακώνουμε, να είναι σαν ζαρωμένα ή σαν “πατσαβούρι” πριν τα βάλουμε στο ταψί μας. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε με τα μισά φύλλα της συσκευασίας.
- Ρίχνουμε τα τριμμένα τυριά μαζί με το θυμάρι και σκεπάζουμε τη πίτα με τα υπόλοιπα βουτυρωμένα φύλλα τσαλακώνοντάς τα κατα τον ίδιο τρόπο. Ο τρόπος αυτός διευκολύνει τη πίτα να παίρνει αέρα κατα τη διάρκεια του ψησίματος και να φουσκώσει σωστά.
- Την χαράζουμε ελαφρά με ένα κοφτερό μαχαίρι.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά με το σύρμα τα αυγά, το μπέικιν, πιπέρι και περιχύνουμε την πίτα προσεχτικά να πάει ανάμεσα στα χαραγμένα φύλλα.
- Ρίχνουμε και το γάλα να καλύψει όλη την επιφάνεια.
- Κουνάμε λίγο το ταψί να πάει παντού το μείγμα.
- Περιμένουμε περίπου 10 λεπτά να απορροφηθεί.
- Σκεπάζουμε την πίτα με αλουμινόχαρτο και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
- Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μεχρι να ροδίσει καλά.
Tip
Ο συνδυασμός αυγό – γάλα είναι γευστικότατος γιατί δίνει αποτέλεσμα σφολιάτας!!!
Πηγή: akispetretzikis.com