Έρχεται νέα ρύθμιση για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Έρχεται νέα ρύθμιση για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Νέα ρύθμιση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχει προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει τη θέσπιση νέας ρύθμισης εξόφλησης των χρεών προς τα Ταμεία μέχρι και 120 δόσεων ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη και του εάν θεωρείται «στρατηγικός κακοπληρωτής». Ειδικότερα προτείνεται:

  • Με εφάπαξ καταβολή της οφειλής να γίνεται ολική διαγραφή των προσαυξήσεων και των προστίμων, δηλαδή στο 25% της κύριας οφειλής.
  • Με εξόφληση της οφειλής με 60 δόσεις να μειώνονται κατά 75% οι προσαυξήσεις.
  • Με εξόφληση της οφειλής με 120 δόσεις να επέλθει μείωση κατά 35% των προσαυξήσεων.

Σημειώνεται ότι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) επιβαρύνεται με επιπλέον ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 340 εκατ. ευρώ έξι σχεδόν μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας λόγω της χαμηλής εισπραξιμότητας του χαρατσιού στο εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων. Στη βάση αυτή ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος προέτρεψε ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες να σπεύσουν να καταβάλουν τις εισφορές τους από τον Ιανουάριο έως και τώρα, προκειμένου να είναι δυνατή η υπαγωγή τους στις θετικές ρυθμίσεις για τις προηγούμενες οφειλές.

«Έχουμε τον Ν. 4669 για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλισμένων προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Σε περίπου έναν μήνα θα εκδώσω την υπουργική απόφαση για τις ρυθμίσεις των οφειλών. Παρακαλώ πάρα πολύ να σπεύσουν να καταβάλουν τις εισφορές από τον Γενάρη μέχρι και τώρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι γιατροί και οι δικηγόροι και οι επιστήμονες γενικότερα για να μπορούν να υπαχθούν στις θετικές ρυθμίσεις των οφειλών για το προηγούμενο διάστημα μέχρι 31.12.2016, για να μη μένουν συνέχεια εκτός των δυνατοτήτων που παρέχονται από την Πολιτεία» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.