Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής Μαρία Αντωνίου για την υποβάθμιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου Καστοριάς

Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής Μαρία Αντωνίου για την υποβάθμιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου Καστοριάς

Ερώτηση  κατέθεσε η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου με θέμα:«Υποβάθμιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου Καστοριάς με την μεταφορά των χειρουργείων ΩΡΛ στο Γ.Ν. Κοζάνης “Μαμάτσειο”».

 

ΠΡΟΣ: Τον  Υπουργό Υγείας,

                                                κ. Κουρουμπλή Παναγιώτη

 

 

ΘΕΜΑ: «Υποβάθμιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου Καστοριάς με την μεταφορά των χειρουργείων ΩΡΛ στο Γ.Ν. Κοζάνης “Μαμάτσειο”»

 

 

Κ. Υπουργέ,

Διάχυτη είναι η ανησυχία στους πολίτες της Π.Ε. Καστοριάς, από δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 03/08/2015 στην Κοζάνη, υπό τον Υποδιοικητή της 3ης ΥΠΕ κ. Γαβριηλίδη.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής, ήταν να ληφθεί η απόφαση, σύμφωνα με την οποία από εδώ και στο εξής, όλοι οι γιατροί ΩΡΛ των νοσοκομείων της Δυτ. Μακεδονίας, ήτοι: δύο (2) από το Γ.Ν. Κοζάνης “Μαμάτσειο”, ένας (1) από το Γ.Ν. Πτολεμαΐδας “Μποδοσάκειο”, και δύο (2)από το Γ.Ν. Καστοριάς, θα χειρουργούν μόνο στο Γ.Ν. Κοζάνης “Μαμάτσειο”, ενώ επίσης στο ίδιο Νοσοκομείο θα πραγματοποιούν και τις εφημερίες τους.

Για τα νοσοκομεία όπου διατηρείται η οργανική τους θέση προβλέπεται να παρίστανται τρεις(3) φορές την εβδομάδα για την πραγματοποίηση και μόνο εξωτερικών ιατρείων.

Στο τέλος του δημοσιεύματος γίνεται αναφορά στην πρόθεση του Υποδιοικητή της 3ης ΥΠΕ κ. Γαβριηλίδη να εφαρμόσει το ίδιο μοντέλο, σε σύντομο χρονικό διάστημα και για τους Ουρολόγους Ιατρούς που σχεδιάζεται να χειρουργούν μόνο στο Γ.Ν. Πτολεμαΐδας “Μποδοσάκειο”.

Εύλογο είναι το ερώτημα που προκύπτει καταρχήν για την ιδιότυπη σύνθεση της σύσκεψης αυτής μεταξύ του Υποδιοικητή της 3ης ΥΠΕ κ. Γαβριηλίδη και των Ιατρών – Ωτορινολαρυγγολόγων, απουσία των διοικητών των εμπλεκόμενων – πληττόμενων νοσοκομείων, μιας και οι καθ’ όλα αρμόδιοι διοικητές, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη εκ του Συντάγματος της καλής και σωστής παροχής υπηρεσιών Υγείας στην περιοχή ευθύνης τους, δεν παρίσταντο στη σύσκεψη.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το τμήμα ΩΡΛ του Γ.Ν. Καστοριάς, που ανήκει στον χειρουργικό τομέα του νοσοκομείου και αποτελείται από ένα (1) Ιατρό ΩΡΛ Διευθυντή και μία (1) Ιατρό ΩΡΛ Επιμελητή Β΄, μέχρι σήμερα έχει να επιδείξει ένα σημαντικό έργο με χειρουργικές επεμβάσεις σημαντικού βαθμού δυσκολίας, που φτάνουν στις τριακόσιες (300) ετησίως, (συμπεριλαμβανομένου και των επεμβάσεων με τοπική αναισθησία), ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί με την δυνατότητα από πλευράς αναισθησιολόγων να αντιμετωπίζουν πλέον και περιστατικά ανηλίκων.

Τα παραπάνω στοιχεία φανερώνουν την ανάγκη ύπαρξης χειρουργείων ΩΡΛ στο Γ.Ν. Καστοριάς, την αποτελεσματικότητα του ιατρικού προσωπικού στον εν λόγω τομέα, αλλά και την αποδοχή του έργου που επιτελούν από το σύνολο της κοινωνίας της Π.Ε. Καστοριάς, αλλά και όχι μόνο, μιας και έχουν αντιμετωπιστεί περιστατικά από όμορους και μη Νομούς, όπως Γρεβενά, Φλώρινα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη κ.α.

Προβληματισμός επίσης προκαλείται από το γεγονός ότι ενώ το τμήμα ΩΡΛ του Γ.Ν. Καστοριάς, καταφέρνει να αντιμετωπίζει με τέτοια ποσοστά επιτυχίας τα περιστατικά εντός της Π.Ε. Καστοριάς, με δύο (2) ειδικούς Ιατρούς, αυτό και εκ της απόφασης δεν επιτυγχάνεται από τα νοσοκομεία της Κοζάνης, που αθροίζουν τρείς (3) ειδικούς Ιατρούς της συγκεκριμένης ειδικότητας και καθιστά «αναγκαία» την λήψη της εν λόγω απόφασης, η οποία κινείται στη λογική καταστρέφουμε και στερούμε τις υπηρεσίες από μια περιοχή που το σύστημα ήδη λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό και το μεταφέρουμε για να λειτουργήσει σε μια άλλη που ήδη αριθμητικά είναι περισσότερο, αναγκάζοντας μια ολόκληρη περιοχή όπως η Π.Ε. Καστοριάς να μετακινείται ( όπως και του εν λόγω Ιατρικού προσωπικού) για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών στην Κοζάνη, εν μέσω οικονομικής κρίσης και αφού είναι γνωστά τα προβλήματα που προκύπτουν από τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τους χειμερινούς μήνες με αποκλεισμούς δρόμων λόγω χιονοπτώσεων και παγετών.

Επειδή η επιβεβαίωση αυτής της απόφασης πλήττει μόνο το Γ.Ν. Καστοριάς και τους κατοίκους της, αποτελώντας κατάφορη υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας που αυτό προσφέρει, προς όφελος της Κοζάνης.

Επειδή η καταγωγή του Υποδιοικητή της 3ης ΥΠΕ και τοπικού στελέχους των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Γαβριηλίδη, δικαιολογεί, και μόνο την απόφαση λήψης αυτής καθώς και την πρόθεση του να επεκταθεί το μοντέλο αυτό και στην ειδικότητα των Ουρολόγων, προς όφελος του Γ.Ν. Πτολεμαΐδας  ¨Μποδοσάκειο¨ – Κοζάνης .

Επειδή η υποβάθμιση του Γ.Ν. Καστοριάς ύστερα από δυόμιση ετών αγώνα για την ενίσχυσή του με γιατρούς, υποδομές και μέσα, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

 

Για όλα τα παραπάνω ερωτάσθε   κ. Υπουργέ:

  1. Έχουν ισχύ τα εν λόγω δημοσιεύματα όπως είδαν το φώς της δημοσιότητας, για την απόφαση του Υποδιοικητή της 3ης ΥΠΕ να μεταφέρει την πραγματοποίηση των χειρουργείων ΩΡΛ από το Γ.Ν. Καστοριάς στο Γ.Ν. Κοζάνης ¨Μαμάτσειο¨ καθώς επίσης και την πρόθεση του να εφαρμοστεί το ίδιο μοντέλο στην ειδικότητα και των Ουρολόγων προς το Γ.Ν. ¨Μποδοσάκειο¨ Πτολεμαΐδας – Κοζάνης;
  2. Αποτελεί μέρος της πολιτικής του Υπουργείου σας η τμηματική μεταφορά ιατρικών πράξεων και κατ’ επέκταση η διακοπή λειτουργίας κλινικών και τομέων, με στόχο την υποβάθμιση του Γ.Ν. Καστοριάς και η αναπόφευκτη υποβίβαση του σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου;
  3. Ποιες ενέργειες προτίθεστε να πράξετε έτσι ώστε να αποφευχθούν περιστατικά τέτοιου είδους, τα οποία δημιουργούν ανασφάλεια στον τομέα παροχής υπηρεσιών Υγείας στην Π.Ε. Καστοριάς;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής,

 

Μαρία  Β.  Αντωνίου

Leave a Reply

Your email address will not be published.