Ερντογάν: Δεν θα θρηνήσω εάν ακυρωθεί η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας

Ερντογάν: Δεν θα θρηνήσω εάν ακυρωθεί η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε την Παρασκευή ότι δεν θα αναστατωθεί εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χαλαρώσει το καθεστώς της βίζας των Τούρκων πολιτών που επιθυμούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου απέκλεισε την πιθανότητα η Άγκυρα να κάνει υποχωρήσεις στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων προκειμένου να μετακινούνται χωρίς βίζα στην Ευρώπη οι Τούρκοι πολίτες.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι «πιστεύω πως αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα απλοποιήσει το σύστημα βίζας με την Τουρκία. Αλλά εάν αυτό δεν γίνει, εγώ προσωπικά ως πρόεδρος της χώρας δεν θα θρηνήσω».

Ο Ενρτογάν κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για υποκρισία «από τη μία απλοποιείται το ζήτημα της βίζας για μία σειρά χωρών της Λατινικής Αμερικής και από την άλλη διατηρείς τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες, την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία ήταν υποψήφιο μέλος για την ΕΕ από το 1963 όταν η πρώην ΕΟΚ είχε υπογράψει τελωνιακές συμφωνίες με την Άγκυρα.

Επιπλέον ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ένας βασικός παράγοντας για την αντιπαράθεση που επιζητούν κάποιοι στην Ευρώπη με την Τουρκία είναι ο θρησκευτικός. «Η Γερμανία έχει περίπου 3 εκατ. μουσουλμάνους και συνολικά στην Ευρώπη ζουν σχεδόν 20 εκατ. μουσουλμάνοι. Γι αυτό το λόγο η προσέγγιση με την Τουρκία δημιουργεί εντάσεις» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πηγή: sputniknews.com

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.