Θ. Βούρδας δ.σ. ΕΡΓΟΣΕ από την Καστοριά: Ζητούμενο να γίνουν οι τοπικές ανάγκες, ευρωπαϊκός σχεδιασμός

Θ. Βούρδας δ.σ. ΕΡΓΟΣΕ από την Καστοριά: Ζητούμενο να γίνουν οι τοπικές ανάγκες, ευρωπαϊκός σχεδιασμός

«Δεν λέμε ότι θα σφυρίξει το τρένο αύριο στην Καστοριά, αλλά σας δηλώνω ξεκάθαρα πως είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για να αναπτυχθεί το Σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας» δήλωσε ο διευθύνοντας σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Θάνος Βούρδας, κατά την παρουσίαση του έργου σύνδεσης του Αεροδρομίου Καστοριάς με τη Σιδηροδρομική γραμμή «Φλώρινα-Κρυσταλλοπηγή-Πόγραδετς».

Ρεπορτάζ: Μάρκος Πετρόπουλος

Ο κ. Βούρδας τόνισε πως το βασικότερο στοιχείο του σχεδίου είναι η ένταξη του έργου στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, κάτι που αποτελεί και το βασικό όπλο για να μπορούμε να ελπίζουμε σε έγκριση και χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Από την πλευρά της η Ολυμπία Τελιγιορίδου σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο σχέδιο παίρνει σάρκα και οστά και οι αποσπασματικές προσπάθειες μετατρέπονται σε ουσιαστική πρόταση που θα αποτελέσει πολιτική επιλογή για την σύνδεση του Νομού με το Σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας αλλά και της Ευρώπης.

Αναφορικά με την πορεία της πρότασης, τo Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και η ΕΡΓΟΣΕ έχει καταθέσει την πρόταση στο πλαίσιο του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG IPA II «Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020». Τα τρία εμπλεκόμενα μέρη στην κατάθεση της πρότασης είναι η ΕΡΓΟΣΕ (ως leading company), ο ΟΣΕ και το Αλβανικό Υπουργείο Μεταφορών. Η σιδηροδρομική ενότητα “Κρυσταλλοπηγή – Πόγραδετς” έχει συνολικό μήκος περίπου 130 χιλιομέτρων εντός της ελληνικής και αλβανικής επικράτειας και έχει αναγνωριστεί ως μέρος του σχεδιασμού του προγράμματος “TEN-T Connecting Europe”

Ο σκοπός της μελέτης βιωσιμότητας, είναι να συλλεγούν οι σχετικές πληροφορίες από όλους τους βασικούς εμπλεκόμενους φορείς, να αξιολογηθεί η μελλοντική κοινωνικοοικονομική και χρηματοοικονομική βιωσιμότητα της νέας αυτής σιδηροδρομικής σύνδεσης και οι κύριες επιπτώσεις της. Το πεδίο εφαρμογής της μελέτης καλύπτει τόσο τους επιβάτες όσο και τα φορτία.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο διευθύνοντας σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Θάνος Βούρδας, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Σ. Αδαμόπουλος, ο δήμαρχος Καστοριάς Αν. Αγγελής, η υποψήφια με τους ΑΝΕΛ, Σουλτάνα Παπαθωμά, σύσσωμη η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς, ο Αντιπερειφεριάρχης Δ. Μακεδονίας Παιδείας -Πολιτισμού -Τουρισμού και Αθλητισμού Θεόφιλος Ζυμπίδης, και ο πρόεδρος της Εταιρίας Τουρισμού Δ. Μακεδονίας,  Παναγιώτης Κώττας.

Αναλυτικά οι λεπτομέρειες για το έργο και τα επόμενα βήματα στο παρακάτω βίντεο
Leave a Reply

Your email address will not be published.