Επιστολή – κόλαφος για τον Ερντογάν προς τους ηγέτες της ΕΕ, από τους δύο φυλακισμένους δημοσιογράφους της Cumhuriyet

Επιστολή – κόλαφος για τον Ερντογάν προς τους ηγέτες της ΕΕ, από τους δύο φυλακισμένους δημοσιογράφους της Cumhuriyet

Οι δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι οι οποίοι φυλακίστηκαν για «κατασκοπεία» κάλεσαν τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μη θυσιάσουν την προάσπιση της ελευθεροτυπίας στον βωμό της επίτευξης μιας συμφωνίας με την κυβέρνηση της χώρας τους για την κρίση των προσφύγων.

«Ελπίζουμε ότι η επιθυμία σας να εξευρεθεί μια λύση δεν παραμερίσει τη δέσμευσή σας στα ανθρώπινα δικαιώματα, [την ελευθερία] του Τύπου και της έκφρασης, που αποτελούν θεμελιώδεις αξίες του δυτικού κόσμου», ανέφεραν οι Τζαν Ντιουντάρ και Ερντέμ Γκιουλ σε ανοικτή επιστολή τους προς τους ηγέτες της ΕΕ η οποία δημοσιεύθηκε χθες, παραμονή της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στην επιστολή αυτή, που συνέταξαν στη φυλακή Σιλιβρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, οι δημοσιογράφοι απευθύνονται στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στα γερμανικά, στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στα γαλλικά και στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στα αγγλικά.

«Οι κοινές μας αξίες δεν μπορούν να προστατευθούν παρά μόνο με μια κοινή στάση και με αλληλεγγύη», προσθέτουν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Cumhuriyet.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα συμμετάσχουν σήμερα στην έκτακτη σύνοδο με στόχο να ανασχεθεί η ροή μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη και να δοθεί νέα δυναμική στις διμερείς σχέσεις.

Οι Βρυξέλλες διαπραγματεύονται με την Άγκυρα ένα «σχέδιο δράσης» το οποίο προβλέπει ότι η Τουρκία θα κρατήσει στην επικράτειά της τους Σύρους πρόσφυγες—έχει υποδεχθεί 2,2 εκατομμύρια—με αντάλλαγμα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας, τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους πολίτες και τη συνέχιση με ταχύτερο ρυθμό των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, με τον οποίο θα συναντηθείτε, και το καθεστώς που εκπροσωπεί είναι γνωστοί για τις πολιτικές τους και τις πρακτικές τους που αψηφούν εντελώς την ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρουν οι Ντιουντάρ και Γκιουλ στην επιστολή τους.

«Δικαζόμαστε και φυλακιστήκαμε διότι ασκήσαμε αυτές τις ελευθερίες και διότι υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα του κοινού στην πληροφόρηση», προσθέτουν.

Το βράδυ της Πέμπτης σε βάρος των δύο δημοσιογράφων της Τζουμχουριέτ ασκήθηκε δίωξη για «τρομοκρατία», «κατασκοπεία» και «αποκάλυψη κρατικών απορρήτων» και διατάχθηκε η φυλάκισή τους διότι δημοσίευσαν έγγραφα και οπτικό υλικό για τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία.

Εάν καταδικαστούν κινδυνεύουν να τους επιβληθούν ποινές κάθειρξης έως και 45 ετών.

«Θα ήταν προτιμότερο να περιμένουν τη δίκη τους χωρίς να φυλακιστούν, αλλά αυτή η απόφαση δεν επαφίεται σε εμάς», ήταν το μόνο, σύντομο σχόλιο που έκανε χθες ο Νταβούτογλου σε δημοσιογράφους.

Στην εξουσία τα τελευταία δεκατρία χρόνια, το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικρίνεται όλο και πιο συχνά από μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου καθώς και από δυτικές κυβερνήσεις για τις πιέσεις τις οποίες ασκεί στα ΜΜΕ.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία επέκρινε τις συλλήψεις των δύο δημοσιογράφων, ενώ ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς έκανε λόγο για «ακόμη ένα πλήγμα για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία».

Leave a Reply

Your email address will not be published.