Τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγμα (φωτό)

Τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγμα (φωτό)

Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 3:35 τα ξημερώματα στην είσοδο των γραφείων του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα.  Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέτριας ισχύος, αλλά λόγω του ωστικού κύματος και του σχετικά κλειστού χώρου, στην οδό Ξενοφώντος, όπου βρίσκεται ο στόχος των τρομοκρατών, προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές, κυρίως από σπάσιμο τζαμιών, τόσο στον ΣΕΒ, όσο και στα απέναντι κτίρια και κυρίως στο ξενοδοχείο «Αμαλία», σε ένα βενζινάδικο και σε γραφεία.

Η περιοχή είχε αποκλειστεί εγκαίρως από την Αστυνομία, αφού είχαν προηγηθεί προειδοποιητικά τηλεφωνήματα από άγνωστο άνδρα στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Εφημερίδα των Συντακτών», που ανέφερε ότι μέσα στα επόμενα 40 λεπτά θα σημειωθεί έκρηξη στα γραφεία του ΣΕΒ, που ερμηνεύεται ότι οι τρομοκράτες ήθελαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να τραυματιστεί κάποιος, δεδομένου και του κεντρικού σημείου.

Άμεσα ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας απέκλεισαν την περιοχή και στις 3.35 σημειώθηκε η ισχυρή έκρηξη που αναστάτωσε το κέντρο της Αθήνας.  Οι δρόμοι παρέμειναν κλειστοί για πολλές ώρες, ενώ αυτή τη στιγμήπαραμένει κλειστή μόνο η οδός Ξενοφώντος και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές οι δράστες είχαν αφήσει το σακίδιο με τα εκρηκτικά στην είσοδο των γραφείων του ΣΕΒ. Αστυνομικοί εξετάζουν τώρα το υλικό από τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας,  όπως και από κάμερες στα γραφεία του ΣΕΒ και σε παρακείμενα κτίρια, ώστε τυχόν να εντοπίσουν τις κινήσεις των δραστών.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση που σημειώνεται μετά την επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην οδό Αμερικής, τον Απρίλιο του 2014.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τη βομβιστική ενέργεια.

Στο μεταξύ, την επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομία αναμένει η διοίκηση του ΣΕΒ, σχετικά με την έκρηξη. Τα γραφεία παραμένουν κλειστά έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα από την ΕΛΑΣ, κάτι που αναμένεται αργά το μεσημέρι, οπότε δεν υπάρχει μέχρι στιγμής εικόνα για την έκταση των ζημιών μέσα στο κτίριο.
Στο κτίριο του ΣΕΒ δεν υπάρχει φύλακας τις βραδυνές ώρες, ενώ δεν υπάρχει ιδιαίτερη επιτήρηση της οδού το βράδυ παρά το γεγονός ότι εκτός από τον ΣΕΒ στον ίδιο δρόμο βρίσκονται η πρεσβεία της Κύπρου και τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.