Επίθεση τζιχαντιστών στη Μπουρκίνα Φάσο: 17 νεκροί και 8 τραυματίες

Επίθεση τζιχαντιστών στη Μπουρκίνα Φάσο: 17 νεκροί και 8 τραυματίες

Ύποπτοι τζιχαντιστές σκότωσαν τουλάχιστον 17 άτομα και τραυμάτισαν 8 σε επίθεση σε εστιατόριο στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Επικοινωνιών, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούσαν να απελευθερώσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται ακόμα μέσα σε αυτό.

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε πελάτες να βγαίνουν τρέχοντας από το εστιατόριο Aziz Istanbul στο κέντρο της Ουαγκαντούγκου καθώς δυνάμεις ασφαλείας το περικύκλωσαν εν μέσω πυροβολισμών.

«Πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνιών Ρεμί Νταντζινού σε συνέντευξη Τύπου. Δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι προσωρινός καθώς η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας είναι σε εξέλιξη.

Δυνάμεις ασφαλείας της Μπουρκίνα Φάσο σκότωσαν τρεις ύποπτους τζιχαντιστές αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν άνθρωποι στο κτίριο, δήλωσε αργότερα ο ίδιος στην κρατική τηλεόραση.

Μια γυναίκα δήλωσε ότι βρισκόταν στο εστιατόριο για τα γενέθλια του αδελφού της όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί. «Απλά έτρεξα αλλά ο αδερφός μου έμεινε μέσα», δήλωσε η γυναίκα στην τηλεόραση του Reuters καθώς έφευγε από το κτίριο.

Η γαλλική πρεσβεία στη Μπουρκίνα Φάσο βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές Αρχές αναφορικά με την επίθεση και οι Γάλλοι υπήκοοι καλούνται να αποφύγουν την περιοχή, ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση. «Η πρεσβεία μας παραμένει ενήμερη της κατάστασης λόγω της συνεχούς επικοινωνίας με τις τοπικές Αρχές», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Η Μπουρκίνα Φάσο, όπως και άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής, έχουν στοχοποιηθεί κατά καιρούς από τζιχαντιστικές οργανώσεις που δρουν σε όλο το μήκος της υποσαχάριας περιοχής της Σαχέλ. Τριάντα άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε εστιατόριο και ξενοδοχείο στην Ουαγκαντούγκου τον Ιανουάριο 2016 ενώ την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Αλ Κάιντα του ισλαμικού Μαγρέμπ (Aqmi).

 

Ένας Τούρκος μεταξύ των νεκρών

Η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας κατά των τζιχαντιστών που φέρεται ότι επετέθησαν στο εστιατόριο της Ουαγκαντούγκου αργά χθες «έλαβε τέλος», ανακοίνωσε ο υπουργός Επικοινωνιών της Μπουρκίνα Φάσο.

Ένας Τούρκος υπήκοος βρίσκεται μεταξύ των νεκρών της επίθεσης , όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ένας ακόμα Τούρκος τραυματίστηκε στην επίθεση, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο και στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον «18 άτομα», σύμφωνα με τον υπουργό Επικοινωνιών.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.